Verden

USA ber alle amerikanere forlate Irak umiddelbart

USAs ambassade i Bagdad oppfordrer amerikanske statsborgere til umiddelbart å forlate Irak etter droneangrepet som drepte Qasem Soleimani.

Irakiske soldater holder vakt ved inngangen til det amerikansk ambassadekomplekset i Bagdad, som ble angrepet av demonstranter og milits 31. desember.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Amerikanske borgere bør reise med rutefly hvis mulig, i motsatt fall til andre land via bakken, heter det i en uttalelse fredag.

Dette skjer etter at USA gjennomførte et rakettangrep i Bagdad som drepte den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani. Iran har varslet at de vil hevne angrepet med «rå gjengjeldelse».

Les også

 1. PROFIL: Hvem var 62-åringen som USA har tatt livet av?

 2. BAKGRUNN: Iransk toppgeneral drept, Trump beordret rakettangrepet

Venter gjengjeldelse

Det amerikanske utenriksdepartementet frarådet alle reiser til Irak også før fredagens angrep.

Det er ventet en kraftig iransk gjengjeldelse mot amerikanske interesser etter likvideringen i Iraks hovedstad.

Skisenteret på det snødekte Mount Hermon på den okkuperte Golanhøyden er stengt etter drapet på den iranske generalen Soleimani. Skianlegget ligger tett ved den syriske grensen.

Israel i beredskap

I Israel samlet forsvarsministeren fredag morgen alle militære øverstkommanderende og sikkerhetsledere i Tel Aviv etter det amerikanske angrepet i Irak.

Landets militære styrker er i høyeste beredskap etter drapet på Soleimani, melder Reuters. Der frykter man et angrep fra Irans allierte i området, som Hizbollah i Libanon eller Hamas i Gaza. Leder for den sjiamuslimske Hizbollah-militsen, Hassan Nasrallah uttaler fredag at USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani vil bli hevnet.

– Motstandsfolk verden over har et ansvar for å finne en passende hevn overfor disse kriminelle attentatmennene, heter det i en kunngjøring fra Nasrallah.

Statsminister Benjamin Netanyahu avbryter sitt statsbesøk i Hellas etter Bagdad-angrepet, melder Reuters. Han var i Aten for å undertegne en avtale om bygging av en gassrørledning i Middelhavet.

Talsperson for Israels militære styrker, Avichay Adraee melder på Twitter at skisenteret Mount Hermon på den okkuperte Golanhøydene er stengt på grunn av den spente situasjonen.

Saken oppdateres

Les mer om

 1. Striden mellom Iran og USA
 2. Den amerikanske ambassaden
 3. Iran
 4. USA
 5. Bagdad