Forbereder seg på nye demonstrasjoner

Norske soldater forbereder seg på nye sammenstøt med rasende afghanere. Nye demonstrasjoner er varslet fredag.

Røyken velter opp fra et parkeringsområde inne den norske leiren i Meymaneh torsdag.

En norsk soldat ble torsdag skadet da 150-200 demonstranter gikk til angrep på den norske leiren i Meymaneh nord i Afghanistan torsdag formiddag. Afghanere er rasende etter at amerikanske soldaterhar brent koraner.

– Det er moderate skader og det ser ut som det skal gå bra, sier John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, til Aftenposten.no.

Soldater fikk splinter i foten og har blitt eller skal opereres.

– Vi antar at det var snakk om en håndgranat, men vi kan ikke konkludere før vi har gjort nærmere undersøkelser, sier han.

Planlagt nye demonstrasjoner

John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Steinene haglet mot den norske leiren, og det skal ha blitt satt fyr på flere kjøretøyer utenfor hovedporten.Nå forbereder de norske soldatene seg på nye sammenstøt. Fordeter planlagt nye demonstrasjoner flere steder i landet etter fredagsbønnen.

– Det er all grunn til å frykte store demonstrasjoner. Mange mullaer vil snakke om brenningen av Koranen, noe som vil utløse mer aggresjon, sier journalist Anders Sømme Hammer, som har bodd flere år i det krigsherjede landet, til NTB.

Går igjennom rutinene

Demonstrantene kom seg igjennom det ytterste gjerdet i leiren.

– Det er vanskeligst å trenge seg inn i den innerste delen, men den ytterste vil være noe lettere. Jeg vil ikke si at det var forventet, men vi vil se å hva som skjedde og hvordan vi kan redusere risikoen. Vi skal gå gjennom rutinene og se på hvordan vi kan unngå slike ting i morgen hvis det blir nye demonstrasjoner. Detaljer om hva de gjør konkret har jeg ikke, vi har tillitt til at de som er der nede er best i stand til å vurdere det. Vi har økt årvåkenhet i forhold til dette.Det er spådd demonstrasjoner, om det blir demonstrasjoner her også vet vi ikke, men det kan tenkes og da må vi være best mulig forberedt på det, sier Lien til Aftenposten.no torsdag kveld.

— Hvordan vurderer du sikkerhetssituasjonen til de norske soldatene?

– I denne situasjonen et det større risiko for demonstrasjoner, men dette er noe de har oppfølging og trening i. Man må også være klar over at de afghanske sikkerhetsstyrkene er av mye bedre kvalitet enn tidligere, og vi så også nå at de var raskt på stedet. Jeg vil ikke overdramatisere, men det er klart at situasjonen er anspent på grunn av raseriet i deler av befolkningen på grunn av koranbrenningen.

Forsvarsminister Espen Barth Eide.

— Kunne gått langt verre

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er glad for at «det gikk så bra som det gjorde» da den norske leiren ble angrepet.

Han mener det kunne gått langt verre, og viser til angrepet i 2006, mot den daværende norske leiren. Da ble flere demonstranter drept av norske kuler, og det blir karakterisert som et lykketreff at den norske kontingenten klarte å stagge mobben.

– Da jeg fikk meldingene i morges, gikk tankene med en gang til angrepet i 2006. Det var flere likheter, men heldigvis også flere ulikheter, sier forsvarsministeren til VG Nett.

Denne gangen var ikke minst afghanske sikkerhetsstyrker med på å løse opp folkemengden.

– Etter 2006 ble leiren flyttet ut av byen. I dag har vi altså en ny leir med langt mer oversiktlig område rundt, og langt bedre fysiske sikkerhetstiltak. Det er langt flere soldater i leiren. Og mens det i 2006 ikke var noen afghanske sikkerhetsstyrker i Faryab som kunne komme til unnsetning, kom de på plass relativt raskt i dag, sier Eide.

Obama beklager

FS00017227.jpg

To amerikanske soldater drept i opptøyene torsdag etter at eksemplarer av Koranen tidligere i uken ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærleir i Bagram. 14 afghanere er drept. USAs president Barack Obama beklager hendelsen med brenning av Koranen i et brev til sin afghanske kollega Hamid Karzai.«Denne feilen skyldes uaktsomhet. Jeg kan forsikre deg om at vi vil ta de nødvendige steg for å forsikre at noe slikt ikke skjer igjen, og for å stille de skyldige til ansvar,» skriver Barack Obama.

Karzai sier den amerikanske offiseren som hadde ansvaret for koranbrenningen, var uvitende om hvor viktig islams hellige bok Koranen er. Han mener de ansvarlige for Koran-brenningen må stilles for retten.

De to amerikanske soldatene som ble drept, ble truffet av kulene til en afghansk regjeringssoldat som åpnet ild mot dem inne på en base i Nangarhar-provinsen.

Ved en rekke baser i og utenfor Kabul var det demonstrasjoner. Flere steder ble demonstranter drept og såret da soldater svarte på steinkasting med skarpe skudd.

Oppfordrer til hevn

Taliban oppfordret torsdag afghanere til drap på utenlandske soldater som hevn for koranbrenningen.

«Drep dem, ta dem til fange, bank dem opp og lær dem en lekse slik at de aldri mer tør å håne den hellige Koranen», heter det i en kunngjøring fra Taliban.

Senere sendte de ut en ny oppfordring der de oppfordrer afghanske regjeringssoldater til å «oppfylle sin religiøse plikt og vende våpnene mot de vantro utenlandske inntrengerne».