Verden

New York forbereder seg på orkanen Irene

Evakuerer pleiehjem og eldresentre. Flyavganger kanselleres. Kollektivnettet kan bli stengt.

En kraftig ettermiddagsskur i New York City torsdag bringer bud om at noe stort er i ferd med å treffe østkysten av USA. Forberedelser og evakuering i forkant av orkanen «Irenes» ankomst er i gang i storbyen. Foto: SPENCER PLATT

  • Ida Halvorsen Kemp

Les også:

Les også

«Irene» truer: Innbyggere evakuerer

Mens orkanen Irene nærmer seg østkysten av USA, forbereder New York seg med et evakueringsprogram for topografisk lavtliggende områder.

Distrikter som Coney Island i Brooklyn, Battery Park på nedre Manhattan og deler av Staten Island og Rockaways i Queens er spesielt utsatte områder, og evakueringsplanene for disse områdene er klare, sa borgermester Michael R. Bloomberg under en pressekonferanse i New Yorks rådhus, ifølge New York Times.

Områdene har tilsammen rundt 250.000 innbyggere.

Pleiehjem og eldresentre evakueres

Pleiehjem og eldresentre i de lavtliggende områdene skal starte evakueringen allerede klokken åtte fredag morgen, lokal tid.

Hele kollektivtrafikknettet kan være nestemann ut, og lørdag blir det tatt en avgjørelse på om evakueringen skal utvides til å omfatte absolutt alle som er hjemmehørende i området.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En midlertidig bygning som skulle brukes i forbindelse med et surfearrangement i Long beach, New York, demonteres av bygningsarbeidere. En lang rekke arrangementer i New York-området er avlyst over helgen. FOTO: AP PHOTO Foto: Seth Wenig

Bloomberg sa videre at de fem sykehusene omfattet av evakueringsplanen har fått redusert sine oppgaver og utsatt enkelte planlagte operasjoner for å frigi kapasitet til eventuelle nødtilfeller over helgen. Et sykehus på Coney Island skal fredag starte med overføring av pasienter til andre sykehus med ledig kapasitet i byen.

Det vi må gjøre er å anta det verste, forberede oss på det, og håpe på det beste.
Michael R. Bloomberg, borgermester i New York

300 ulike gatemarkeder over hele byen har blitt bedt om å pakke sammen over helgen for å holde gatene åpne for utrykninger. Også flere andre arrangementer, som en konsert med Dave Matthews band som skulle funnet sted på Governors Island søndag, er avlyst.

Kan treffe i 200 km/t

Bloomberg ba folk holde seg unna parker og hager med trær, da faren for at disse kan velte er tilstedeværende. Han understreket imidlertid at orkanens form fremdeles kan endre seg radikalt, og at den potensielt kan avta radikalt i kraft før den når østkysten av USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

New Yorks ordfører Michael Bloomberg informerer pressen om tiltak mot orkanen torsdag kveld. FOTO: GETTY IMAGES/AFP Foto: MARIO TAMA

— Vi snakker om noe som er langt unna i meteorologiske termer. Det vi må gjøre er å anta det verste, forberede oss på det, og håpe på det beste, sa han.

American Airlines kansellerte 126 avganger torsdag, de fleste med avgang fra Miami og Bahamas. Også Amtrak og andre, store flyselskaper startet kanselleringen av flere ruter, melder CNN. Flere kanselleringer er ventet fredag.

Ifølge de siste prognosene fra National Hurricane Center vil Irene treffe østkysten ved staten North Carolina i de tidlige morgentimene lørdag, lokal tid. Orkanen er i dag klassifisert som en kategori 3-orkan, med vindstyrker opp mot drøyt 200 km/t. Orkanen kan fremdeles stige i styrke til kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen, men denne vil trolig avta noe når den treffer land.

De nærliggende områdene som ikke blir truffet direkte av orkanen, vil oppleve den som en tropisk storm.

- Ekstremt farlig

Selv om det er usikkert om orkanen i det hele tatt vil treffe land, vil trolig hele østkysten av USA bli berørt, i form av store flommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tommy Norris (t.h) og Alton Nealy, innbyggere i Whiteville, North Carolina, sikrer hjemmene sine som best de kan mot orkanen Irene. FOTO: REUTERS Foto: RANDALL HILL

Guvernørene i Virginia og New Jersey har erklært unntakstilstand i sine stater, og i guvernøren i North Carolina har gjort det samme for deler av delstaten. Her blir innbyggerne enkelte steder nå pålagt å evakuere.

— En ekstremt farlig stormflo vil øke vannstanden med så mye som 5 til 10 meter over bakkenivå innenfor området med orkanvarsel. Stormen vil bli ledsaget av store, ødeleggende og livsfarlige bølger, sier CNNs meteorolog Dave Hennen.

Slik ser prognosene for orkanens bevegelser de neste tre dagene ut. (Klikk for større bilde.)ILL: NATIONAL HURRICANE CENTER