Nå har denne mannen fått nok. Hvor mange andre EU-ledere tør vise Theresa May ryggen?

BRUSSEL (Aftenposten): Hittil har EU stått samlet om brexit-strategien. Nå har frustrasjon og uenighet overtatt.

Frankrikes president, Emmanuel Macron (t.h.) sammen med Storbritannias statsminister, Theresa May, ved et tidligere toppmøte.

SISTE: EU-toppene sitter fortsatt i intense møter. Rett før klokken 23.00 ble middagen avsluttet, men diskusjonene fortsatte. Det var ventet en pressekonferanse rundt klokken 23.30, men den er nå utsatt:

  • Theresa May ankom EU-toppmøtet rett før kl. 17 onsdag.
  • Igjen vil den britiske statsministerens problemer være eneste sak på dagsordenen.
  • Det eneste som syntes klart før kveldens møte, er at britene skal slippe å bli kastet ut av EU fredag. Da utløper den nye fristen, som ble satt da britene ikke klarte å komme seg ut av EU som planlagt, 28. mars.

Theresa May ankommer EU-toppmøtet i Brussel onsdag.

Statsminister Theresa May tok seg tid til å snakke med pressen ved ankomst. Hun antydet da at hun vil godta en lang utsettelse av brexit.

Inne på selve toppmøtet ble Theresa May grillet av de andre EU-lederne i nesten halvannet time.

Klokken 20.30 måtte May forlate møterommet. Det er vanlig prosedyre. Den britiske statsministeren får ikke delta på diskusjonene om artikkel 50 – som altså omhandler britenes exit fra EU.

Det er ventet en pressekonferanse rundt klokken 23.30

Les også

Nyhetsanalyse: Fredag skulle britene forlate EU, ta kontrollen tilbake og feire friheten. Hvorfor gikk det så galt?

Macron fortsetter presset

Frankrikes president, Emmanuel Macron, ankommer møtet i Brussel

Emmanuel Macron, EU-lederen som til nå har ledet an i skepsisen mot å gi britene en lang utsettelse, hadde ikke blitt mykere gjennom dagen.

Da han ankom EU-toppmøtet, holdt han fast på at britene ikke bør få noen lang utsettelse -eller blind utsettelse- som han kaller det.

Skittpakke fra London

I EU-hovedstaden er tålmodigheten med britene på bristepunktet. Brexit-utmattelsen begynner å ligne en diagnose.

Da passet det dårlig at brexit-rebellen Jacob Rees-Mogg i helgen sendte av gårde en twittermelding som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på EU-lederne.

Det var det siste Theresa May trengte. Mer om den litt lenger ned i saken.

Hjertelig møte i Berlin mellom Angela Merkel og Theresa May. Den tyske kansleren er en av de få vennene Theresa May fortsatt har i EU.

The good girl ...

Dagen før toppmøtet benyttet Theresa May igjen anledningen til å reise på tiggerferd til EUs to mektigste statsledere: Den britiske statsministeren spiste lunsj med Angela Merkel i Berlin før hun senere fløy til Paris for å spise middag med Emmanuel Macron.

Disse to statslederne står nå på hver sin side av velviljeskalaen. Angela Merkel gjentok at hun vil gjøre alt for at Theresa May skal lykkes.

– Vi vil forsøke å finne en løsning med godvilje, forsikret Merkel.

Theresa May sammen med EUs to motpoler i brexit-striden: Emmanuel Macron og Angela Merkel.

... and the bad guy

I Paris er tonen helt annerledes:

– EU kan ikke holdes som gissel i arbeidet med å finne en løsning på den politiske krisen i Storbritannia, gjentok Macron.

Han mener britene nå bremser alt annet politisk arbeid i EU. Macron vil likevel trolig ikke kaste britene ut av EU onsdag kveld, nekte utsettelse eller legge ned veto.

Men Macron mener en eventuell utsettelse må skje under streng oppfølging. Han mener britene skriftlig må innrapportere fremdrift hver tredje måned. Og absolutt siste frist for utsettelse: Desember 2019.

Han mener også at utsettelsen kan stoppes tidligere, om britene fortsetter å hale ut prosessen eller gjør seg vanskelige. Det siste ikke uten grunn.

Så kom en tweeten fra helvete

Jacob Rees-Mogg, en av de tøffeste brexit-rebellene i Mays parti, fortsetter å stikke kjepper i hjulene på Mays brexit-prosjekt.

For i Storbritannia fortsetter krangelen og uenigheten med full styrke. Theresa Mays forsøk på å få til et historisk tverrpolitisk forlik med Jeremy Corbyn har ikke uventet satt ny fyr på Det konservative partiet.

Og igjen er det ultra-brexiterne som fører an. I helgen kom lederen for den euroskeptiske European Research Group (ERG), Jacob Rees-Mogg, med denne oppsiktsvekkende uttalelsen på Twitter:

«Dersom en lang utsettelse tvinger oss til å bli i EU, må vi gjøre oss så vanskelige som mulig. Da kan vi legge ned veto mot en økning av EU-budsjettet. Vi kan stoppe forslaget om en EU-hær og vi må blokkere alle Macrons forslag om tettere integrasjon i EU».

If a long extension leaves us stuck in the EU we should be as difficult as possible. We could veto any increase in ... https://t.co/U7rttQhMr5

Frykter en ny britisk statsminister

Det er dette skrekkscenarioet EU frykter aller mest:

  • At en lang utsettelse øker sjansen for et lederskifte i Det konservative partiet.
  • Og at den nye lederen, og trolig også statsministeren, heter Boris Johnson.
  • Eller er en kloning av ham.
  • Og at vedkommende vil komme til Brussel og kreve at EU-forhandlingene går tilbake til start.

Derfor vil EU-toppmøtet onsdag kreve, som en forutsetning for utsettelse, at skilsmisseavtalen ikke under noen omstendigheter kan gjenåpnes.

Uenighet på alle kanter. Her er alternativene:

Det er nå full splittelse i EU om hva slags utsettelse britene før få.

  • EU-president Donald Tusk har vært den mest rause. Han mener britene bør få en lang utsettelse. Dessuten mener han utsettelsen bør være fleksibel, og at begge parter kan justere lensgen. Den er nå døpt «flextention», eller «flexit».
  • May ønsker utsettelse til 30. juni. Hun skal være villig til å delta i EU-valgene og vil om nødvendig ha lenger utsettelse.
  • EUs sjefforhandler Michel Barnier skal også være innstilt på utsettelse, men med en betingelse: At britene inngår et kompromiss med Labour, som igjen forutsetter at britene forblir i EUs tollunion.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.