Verden

Kvinne dømt til fengsel for angrep på Kim Jong-uns halvbror

Vietnamesiske Doan Thi Houng er dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å skadet Kim Jong-uns halvbror med et farlig våpen. Hun har erklært seg skyldig.

Vietnamesiske Doan Thi Huong blir ført inn av politiet i en rettssal i Shah Alam i Malaysia mandag. Malaysisk påtalemyndighet har tilbudt kvinnen å bli tiltalt for å skade Kim Jong-nam – ikke drepe ham, som var den opprinnelige tiltalen. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-AP

Malaysiske myndigheter tilbød seg å redusere tiltalen mot Doan Thi Houng fra å gjelde drap på Kim Jong-nam til å gjelde skade med et farlig våpen mandag. I bytte måtte hun erklære seg skyldig i angrepet på Kim Jong-nam for to år siden, noe hun altså gjorde.

Mandag ble hun dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha skadet Kim. Dommeren bestemte imidlertid å redusere straffen med én tredel. I tillegg bestemte dommeren at tiden hun har sittet i varetekt siden hun ble pågrepet i februar 2017 skal trekkes fra. Dette betyr at Houng kan bli løslatt den første uken i mai.

– Min oppfatning er at lengden på straffen er rettferdig, sier dommer Azmi Ariffin. Dommerne la til at kvinnen er «veldig, veldig heldig» og ønsket henne «det beste».

Ble glad

Den vietnamesiske kvinnen smilte og sa «jeg er glad» da dommeren fortalte om endringen i tiltalen i en rettssal i Shah Alam utenfor Kuala Lumpur mandag. Da hun forlot rettssalen etter at dommen ble lest opp, sa hun at hun var glad og at hun var klar for å reise tilbake til hjemlandet for å bli sanger eller skuespiller.

Malaysiske myndigheter har allerede droppet drapstiltalen mot den andre kvinnen som var tiltalt i samme sak, indonesiske Siti Aisiyah. Aisiyah dro til hjemlandet etter at hun ble satt fri i starten av mars.

Aisiyah og Huong ble i oktober 2017 tiltalt for å ha drept Kim ved å smøre nervegift i ansiktet på ham. Dette skjedde på hovedflyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur i februar 2017.

Nervegass

Begge kvinnene har hevdet at de trodde nervegassen var babyolje, og at de ble lurt av nordkoreanske agenter som fortalte dem at de var med i et TV-stunt.

Kim Jong-nam var den eldste sønnen til Nord-Korea forrige leder, Kim Jong-il. Han ble ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der.