Verden

Iransk journalist dømt til døden etter å ha inspirert til masseprotester

Iran har dømt journalisten Ruhollah Zam til døden. Hans kritiske nettsted spilte en viktig rolle under protestene mot det iranske regimet i 2017.

Journalist Ruhollah Zam er blitt dømt til døden i Iran. Foto: Mojnews

 • NTB-AP

Den iranske journalisten Ruhollah Zam under rettssaken i Teheran. En domstol kunngjorde tirsdag at eksil-iraneren, som var bosatt i Paris inntil han ble pågrepet i fjor, er dømt til døden. Foto: Ali Shirband / Mizan News Agency via AP / NTB scanpix

Studenter protesterer inne på Teheran universitet i desember 2017. Foto: AP / NTB scanpix

Zam var bosatt i Paris da han i fjor vendte tilbake til Iran under uklare omstendigheter. I oktober kom meldingen om at han var pågrepet i Teheran.

Iranske myndigheter anklaget ham for å ha oppfordret iranere til væpnet opprør, og hevder også at han har samarbeidet med flere land som blir beskyldt for å føre «psykologisk krigføring» mot Iran.

Senere har han dukket opp på iransk fjernsyn der han har innrømmet å ha begått angivelige lovbrudd og beklaget dem.

Tirsdag kunngjorde en talsmann for iransk rettsvesen at han er dømt til døden fordi han utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Publiserte videoer

Zam har drevet sitt eget nettsted, Amad News, som flere ganger har publisert avslørende og pinlige opplysninger om iranske politikere. Han drev også en kanal via appen Telegram som publiserte videoer fra protestene i 2017. Det gjorde ham til en kjent figur i Iran.

Protestene spredte seg til ulike deler av Iran og var rettet mot korrupsjon og de store økonomiske problemene som vanlige iranere opplever.

Telegram stengte kanalen etter at iranske myndigheter klaget på at den spredte informasjon om hvordan man kunne lage brannbomber.

Sønn av skriftlærd

Zam er sønnen til en sjiamuslimsk skriftlærd, Mohammad Ali Zam, som satt i regjeringen på begynnelsen av 1980-tallet, og regnes som reformvennlig.

For tre år siden skrev han et brev der han tok avstand fra sin sønns virksomhet i Amad News og meldingene via Telegram. Brevet ble publisert av iranske myndigheter i juli 2017.

Pågripelsen av Ruhollah Zam ble kunngjort av Revolusjonsgarden i oktober i fjor. Ifølge meldingen ble han «ledet inn i landet» av etterretningsagenter i en «sofistikert og profesjonell» operasjon. Han anklages også for å ha tatt imot ordre fra blant annet fransk etterretning.

I kunngjøringen på iransk fjernsyn ble pågripelsen også omtalt som iranske agenters seier over vestlige etterretningstjenester. Han ble også anklaget for å ha mottatt støtte fra etterretningstjenestene i både USA, Frankrike og Israel, noe Zam gjentatte ganger har avvist.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De skulle henges for å ha demonstrert. Presteregimet hadde neppe ventet reaksjonen som fulgte.

 2. VERDEN

  Amnestys tidligere Tyrkia-sjefer dømt til fengsel i terrorsak i Tyrkia

 3. VERDEN

  Her drikker Putin-kritikeren en kopp te på flyplassen. Nå ligger han i koma.

 4. KRONIKK

  Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?

 5. VERDEN

  Donald Trump ført i sikkerhet da demonstrantene samlet seg

 6. VERDEN

  Trump til Putin i 2007: «Jeg er en stor tilhenger av deg!»