Trump ga ham sparken. Først da godstok statsadvokat i New York å slutte.

Geoffrey S. Berman nektet å gå av da justisdepartementet forsøkte å si ham opp. Deretter ga president Donald Trump ham sparken. I natt godtok Berman å slutte.

Statsadvokat Geoffrey S. Berman har fått sparken av president Donald Trump.

Siste: Statsadvokat Geoffrey Berman godtar å forlate stillingen sin, etter først å ha nektet å la seg sparke av Trump-regjeringen.

I en uttalelse lørdag sa Berman at han går med på å trekke seg. Han skal ha endret mening etter å ha fått beskjed om at hans nestkommanderende Audrey Strauss midlertidig overtar stillingen som statsadvokat.

Berman sier han føler seg trygg på at påtalemyndighetens integritet vil bli opprettholdt under hennes ledelse.

Statsadvokat Geoffrey Berman nektet fredag å forlate stillingen sin etter at Barr hadde opplyst at Berman var oppsagt. I en uttalelse sa Berman at han ikke hadde noen intensjon om å slutte og ville fortsette i stillingen helt til en etterfølger er godkjent av Senatet.

Men lørdag kom beskjeden om at han hadde fått sparken av presidenten.

Trump selv avviser at han har hatt med saken å gjøre, og sier det er justisminister Barrs departement, ikke presidentens: «Jeg er ikke involvert.»

Etterforsket Epstein

I løpet av sine to og et halvt år som føderal statsadvokat har Berman hatt ansvar for flere store saker.

Blant disse er etterforskningen av den overgrepssiktede milliardæren Jeffrey Epstein.

Epstein tok sitt eget liv i varetekt etter å ha blitt tiltalt for grov menneskehandel og seksuelle overgrep mot mindreårige jenter. I etterforskningen involverte Berman mektige personer i Epsteins krets. Blant annet krevde Berman å få avhøre prins Andrew.

Statsadvokat Berman har også hatt ansvar for etterforskninger og rettsforfølgelse av flere personer med forbindelser til presidenten, blant andre Trumps tidligere advokat, Michael Cohen.

Fredag kveld-teorien

Berman er ikke den første vaktbikkja som Trump-administrasjonen prøver å avsette. Tre ganger på kort tid har man på fredag kveld varslet interngranskeres avskjed. Det hvite hus har ikke gitt noen begrunnelse for tidspunktene, men noen har en teori.

Aaron Blake i The Washington Post forklarer taktikken slik: «Søppeltømming av nyheter fredag kveld er et mye brukt politisk knep. Vent til mesteparten av nyhetsmediene har tatt helg før du kunngjør noe du ikke vil de skal dekke tungt. Folk leser uansett ikke så mye nyheter da, og kanskje blir det ansett som gammelt nytt når mandagen kommer.»