Verden

Trump signerte Hongkong-lov

President Donald Trump langet ut mot både Kina og Joe Biden i sin pressekonferanse tirsdag.

President Donald Trump skrev tirsdag under på en lov og en presidentordre som gjør slutt på Hongkongs unike handelsstatus og ilegger sanksjoner på banker.

  • NTB-AFP-AP

– Hongkong vil nå bli behandlet på samme måte som Fastlands-Kina. Ingen privilegier, ingen spesiell økonomisk handelsstatus og ingen eksport av sensitiv teknologi, sa presidenten på en pressekonferanse tirsdag.

Den nye loven ble vedtatt i Kongressen tidligere denne måneden som en reaksjon på at Kina gikk videre med sin sikkerhetslov for Hongkong. Den ilegger sanksjoner på kinesiske embetsmenn og politiet i Hongkong, og på banker som handler med dem.

Håpet er at den nye loven skal tvinge bankene til å velge mellom å bistå Kinas inngripen i Hongkong eller å handle i dollar i verdens største økonomi.

Les også

Kina åpner kontor for sikkerhetsagenter i Hongkong

Lovforslaget og ordren er del av Trump-administrasjonens offensiv mot Kina. Den siste tiden har det nærmest kommet daglige verbale angrep på den asiatiske stormakten.

Samtidig forsvarer Trump håndteringen av koronakrisen, tross i at smittetallet stiger kraftig i flere delstater, og forsøker å fremstille presidentutfordreren Joe Biden som svak overfor Kina.

– Så Joe Biden og president Obama tillot Kina å plyndre vår fabrikker, rane våre samfunn og stjele våre mest dyrebare hemmeligheter, sa Trump.

– Jeg har stoppet det, la han til.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Kina
  3. Trump