Verden

Barn etter IS-voldtekter får ikke bli med mødrene hjem

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Tidligere i uken så det ut til at det jesidiske samfunnet ville akseptere barn som var resultat av en voldtekt. Nå presiserer det religiøse rådet at disse barna likevel ikke får bli med mødrene hjem.

Shirin Shingali har vært i Syria for å hjelpe jesidier som ble kidnappet av IS med å komme hjem. Her sitter hun i et telt sammen med barn som er blitt reddet ut av IS-området.
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist
 • Afshin Ismaeli
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Onsdag denne uken sa jesidiene i en uttalelse at alle jesidier som var blitt reddet ut av fangenskap hos Den islamske staten (IS), ville bli akseptert. Tusener av jesidier ble tatt til fange og gjort til slaver for IS i august 2014. Mange har imidlertid blitt frigjort og har kommet tilbake til det jesidiske samfunnet.

Det har imidlertid ikke vært tilfelle for barn som har vært resultat av at en jesidisk kvinne ble voldtatt av en mann fra IS.

Aftenposten kjenner til en rekke tilfeller av at disse kvinnene ble nektet å ta med seg barna sine hjem.

 • Les også: Fem norske søsken alene i flyktningleir i Syria. Far er død. Mor er forsvunnet.
Hundretusener befinner seg fremdeles i flyktningleirer etter krigene i Irak og Syria. Blant dem kan det være jesidier som ble kidnappet av IS i august 2014.

– Vår første uttalelse ble tolket feil

Uttalelsen fra jesidienes religiøse råd ble tolket i retning av at også barn som var resultat av en voldtekt, nå ville bli ønsket velkommen, blant annet av nyhetsbyrået AP.

Det er ikke tilfelle, klargjør det religiøse rådet i en ny uttalelse, ifølge det kurdiske nyhetsnettstedet Rudaw.

– Vår tidligere uttalelse gjaldt ikke barn som var resultat av en voldtekt, men de som ble født av jesidiske foreldre, klargjør rådet i en uttalelse som ble offentliggjort lørdag.

De siste restene av IS’ såkalte kalifat ble knust i mars i år. Her er det kvinner som har kommet ut av IS-området i Syria, som snakker med soldater fra den USA-støttede SDF-militsen.

– Sterk opposisjon førte til snuoperasjon

– Den nye uttalelsen er resultat av sterk opposisjon innenfra samfunnet selv, sier Murad Ismael til Rudaw. Han er leder for Yazda, en organisasjon som kjemper for jesidienes rettigheter.

Han sier til nettstedet at det kom protester fra noen politiske partier, religiøse ledere og lederfigurer for noen stammer og grupper i samfunnet.

– Noen mente dette ble litt for mye og at det er klart i strid med jesidienes religion, sier han.

Selv sier han seg lei for at barna blir avvist.

– Dette kan få katastrofale følger for barna, sier han til Rudaw. – Men vi må bøye oss for uttalelsen fra det religiøse rådet.

Mange jesidier ble drept da IS gikk til angrep på minoriteten den 3. august 2014. Her har en jesidisk familie i Irak hengt opp et stort bilde av familiemoren, som ble drept den dagen.

Jesidiene vil ha endringer i irakisk lov

Cirka 3000 jesidier er fremdeles savnet etter IS’ angrep på jesidiene. Aftenposten har snakket med jesidier som tror mange kvinner har valgt å ikke komme tilbake til de jesidiske samfunnet fordi de ikke vil gi fra seg barna sine.

Jesidiene har strenge regler som tilsier at en jesidi kun kan gifte seg med en annen jesidi.

Samtidig sier irakisk lov at et barn skal registreres med samme religion som faren. Dermed vil et barn som fødes av en jesidisk kvinne etter å ha blitt voldtatt av et IS-medlem, bli registrert som muslim i offentlige registre. Barnet vil få et ID-kort der det står at barnet er muslim.

Dette er noe jesidiene har forsøkt å få endret på, men hittil uten hell.

– Vi frykter at det skal bli vanskelig å få endret loven, siden det irakiske parlamentet domineres av ekstreme muslimske partier, sier Khidher Domle en aktivist og forsker ved Universitetet i Duhok.

Les også

Forklart: Blant IS-krigernes norske barn i Syria

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. Syria
 4. Syriakrigen