Slik har det gått med kunsten i Notre-Dame-brannen

Notre-Dame, et av verdens viktigste byggverk, ble slukt av flammer mandag kveld. Treskulpturer, glassmalerier, takkonstruksjoner og utsmykninger fryktes tapt for alltid i den gotiske katedralen fra 1100-tallet.

Flere av glassmaleriene er noe av det man frykter har gått tapt i brannen i Notre-Dame, med dette nordre rosevinduet, ferdigstilt i 1250, ser ut til å være intakt, melder franske myndigheter tirsdag kveld.

Tirsdag ettermiddag er det klart at mange av kunstverkene og relikviene i katedralen er reddet. Det har Paris’ borgermester Anne Hidalgo fortalt.

13 millioner mennesker har besøkt katedralen i Paris hvert år. Kirken er et midtpunkt i byen og befinner seg på Île de la Cité, øya som ligger midt i Seinen, elven som deler den franske hovedstaden i to.

Brannsjefen i Paris uttalte tidlig mandag kveld at brannvesenet fryktet at de ikke ville kunne bevare noe av kirken, men i 23-tiden meldte borgermesteren at brannen trolig ikke vil føre til total ødeleggelse av strukturene av bygget.

  • Her kan du lese om siste utvikling om brannen i Notre-Dame:
Les også

Notre-Dame i flammer: – En nasjon i sorg, sier Macron

Brannen spredte seg svært raskt etter at den ble oppdaget rundt 18.30 mandag kveld.

Noen kunstverk var hentet ut av kirken i forkant av restaureringen som foregikk i katedralen, og noe ble reddet av brannmenn mandag kveld.

Frankrikes kulturminister, Franck Riester, postet i løpet av kvelden bilder av kunstverk og relikvier som ble fraktet i sikkerhet. Blant annet er innholdet i Notre-Dames kunstsamling sikret.

Det hersker likevel fortsatt stor usikkerhet rundt deler av kunstverkenes tilstand.

Her er noe av kunsten som har vært på spill:

Hele spiret på den gotiske katedralen raste i 20-tiden mandag kveld. Det ble konstruert allerede på 1300-tallet og er gjenoppbygget flere ganger. 16 av skulpturene, slik som denne av apostelen Johannes, er de siste ukene blitt hentet ut av kirken og er dermed ikke skadet. Men flere andre skulpturer er ødelagt, melder New York Times.
Den hellige tornekronen, angivelig den som Jesus bar den dagen han ble drept, er blant relikviene som er blitt reddet. Det har Frankrikes kulturminister fortalt.
Notre-Dame er bygget i gotisk stil, som kjennetegnes av spisse buer. Omkring 1000 kvadratmeter av taket har falt ned i kirkerommet. Hovedstrukturen virker imidlertid å være reddet, selv om den er ustabil, melder den franske kulturministeren Franck Riester.
Mange har fryktet for Notre-Dames orgel, som er plassert under et av rosevinduene. Det ble innviet i 1450 og har over 8000 piper. Orgelbygger Bertrand Cattiaux sier tirsdag til New York Times at orgelet ser ut til å være mulig å restaurere.
Kirken er bygd som en basilika med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og krypt. Katedralen har stått på Unescos verdensarvliste siden 1991. Notre-Dame betyr «Vår frue». Det tok 200 år fra kirken ble planlagt til den sto ferdig.
To tredjedeler av taket er ødelagt av brannen. Den skal ha startet i trekonstruksjoner som holder taket oppe. I gotisk byggeskikk er dekoren mer nøktern enn den var i for eksempel barokkperioden, men dette bildet viser hvor rik også dette bygget er på detaljer.
Det er ikke takmalerier i hovedskipet av Notre-Dame, men minst to av takbuene du ser på bildet, har nå falt ned.
Skulpturen av apostelen Thomas fra taket av Notre-Dame ble pakket ned før restaureringen. De grønngrå kobberstatuene er fra 1600-tallet. 12 apostler og fire evangelister ble fraktet bort med kran og er altså bevart.

Myndighetene i Frankrike har allerede lovet at de vil gjenoppbygge katedralen. Pengegaver fra private givere har begynt å komme, og tirsdag kveld hadde over 7 milliarder kroner kommet inn fra private givere.

Unesco vil også bidra.

– Unesco står ved Frankrikes side for å redde og gjenoppbygge Notre-Dame, sier Audrey Azoulay, generalsekretær i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

Mandag kveld viste bildene av den brennende katedralen at mange av vinduene var knust. Tirsdag ettermiddag er det bekreftet av flere av de enorme glassmaleriene er helt eller delvis ødelagt. De er bygget opp av bly og glass. Bly smelter raskt under høye temperaturer.
Noen av de uerstattelige trerelieffene inne i katedralen skal være reddet ut, men foreløpig vet man ikke hva som har gått tapt. Dette verket skildrer Jesu mirakuløse fisketur med apostlene.
Dette er en av tre portaler på vestre side. Den ser ut til å være uskadet fra utsiden. Utsmykningene her skildrer dommens dag. De store tredørene har også en helt spesiell detaljrikdom.
Den østre enden av Notre-Dame med de karakteristiske buene og utsmykningene. Disse konstruksjonene ser ut til å ha stått i mot flammer og vannmasser.
Fronten med sine karakteristiske to tårn. De inneholder verneverdige kirkeklokker, som skal være skadd. Brannmannskapene i Paris meldte mandag kveld at tårnene ikke har fått uopprettelige skader i konstruksjonen.