Verden

Religiøst råd sa nei til barn født etter voldtekt. Nå reagerer Nobel-vinner.

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): – Mødrene og deres familier må avgjøre om de vil akseptere barn født etter voldtekt, sier fredsprisvinner Nadia Murad.

Nadia Murad fikk fredsprisen for sin kamp mot seksuell vold i krig. Nå ber hun jesidiene finne en «humanitær løsning» for kvinner som har fått barn etter en voldtekt i IS-fangenskap. Her er hun avbildet i Sinjar i Irak 14. desember i fjor.
  • Afshin Ismaeli
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mange kvinner som ble kidnappet av Den islamske staten (IS) og som har fått barn, våger ikke å returnere til familiene sine i Irak. Det sier Nadia Murad, fjorårets vinner av Nobels fredspris og aktivist for den religiøse minoriteten jesidiene.

Tusenvis av jesidiske kvinner ble kidnappet av IS og solgt som sexslaver. Noen av dem har fått barn etter å ha blitt voldtatt av menn som har tilhørt IS.

– Kvinner som er blitt reddet fra IS, vil ikke returnere til samfunnet de kom fra. Årsaken er at de er blitt fortalt at barna deres ikke er velkomne, sier Nadia Murad i en videomelding ifølge det kurdiske nettstedet Rudaw.

Religiøst råd: barn som er resultat av voldtekt vil ikke bli akseptert

Murad kom med sin uttalelse etter at jesidienes religiøse råd lørdag presiserte at barn som var resultat av en voldtekt, ikke ville bli akseptert av det jesidiske samfunnet.

Det religiøse rådet ble i forrige uke tolket i retning av at de anbefalte at alle skulle ønskes velkomne etter fangenskap, også barna som var resultat av en voldtekt. Men lørdag gikk de altså ut og avviste dette.

Denne U-svingen skyldes press fra jesidiske politikere og andre grupper, melder Rudaw. Det jesidiske samfunnet tillater ikke at jesidier gifter seg med noen fra en annen religion og heller ikke at noen blir omvendt til andre religioner.

Shirin Shingali arbeider frivillig for å redde jesidier ut av Syria. Hun har lett etter jesidier blant flyktningene som har kommet ut fra IS-området i Syria. Jesidier som har fått barn etter en voldtekt, har fått beskjed om at de ikke kan ta med seg barna hjem til det jesidiske samfunnet i Irak.

– Dette har vært utenfor kvinnenes kontroll

Nobelprisvinner Nadia Murad er åpenbart ikke fornøyd med det religiøse rådets avvisning av barn født etter en voldtekt.

– At en mann fra IS blir far til et barn, har vært utenfor den jesidiske kvinnens kontroll, sier Murad i videomeldingen hun søndag la ut på sin Facebook-side.

Hun sier hun er klar over at dette er en vanskelig sak, men gir klart uttrykk for at ingen bør blande seg inn i familienes avgjørelse.

– Jeg mener dette bør avgjøres av barnas mødre og familiene deres, heller enn at noen skal si «nei, de bør ikke ta med barna», mens andre sier «de bør få ta dem med seg», sier Murad.

Titusener kom ut fra det siste IS-området i Syria og har samlet seg i Al-Hol-leiren i Syria. Det er trolig jesidiske kvinner blant dem.
Les også

Barn etter IS-voldtekter får ikke bli med mødrene hjem

Nesten 3000 jesidier er fremdeles savnet

Nobelprisvinneren ber jesidiene om å finne en «humanitær løsning» slik at de kan konsentrere seg om gjenoppbyggingen av jesidienes største by Sinjar, undersøkelser av massegraver med jesidiske ofre og de mange som fremdeles er savnet.

Av de 6417 jesidiene som ble kidnappet i august 2014, er 2992 fremdeles savnet, ifølge kontoret for jesidiske saker ved departementet for religion og utvikling ved Kurdistans regionale myndighet i Irak.

Forholdene i Al-Hol-leiren i Syria beskrives som svært vanskelige. Over 230 mennesker har omkommet i leiren siden nyttår.

Kvinner venter med å vende hjem

Aftenposten har tidligere skrevet om jesidiske frivillige som leter etter jesidier i Syria. Vi får nå opplyst at cirka 20 kvinner som er blitt reddet, venter med å returnere til familiene sine i Irak. Som Nadia Murad var inne på i sin videomelding, er det mye som tyder på at dette er fordi kvinnene har fått beskjed om at barna de har fått under fangenskap, ikke vil bli akseptert.

Aftenpostens kilder tror også at det kan finnes flere jesidiske kvinner og barn i den overfylte Al-Hol-leiren i Syria. De tror de jesidiske kvinnene foretrekker å bli boende sammen med tusenvis av kvinner med fortid i IS heller enn å måtte gi fra seg barna sine.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Å hente IS-krigernes barn til Norge er bare begynnelsen | Andreas Slettholm

  2. Forklart: Blant IS-krigernes norske barn i Syria

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Irak
  4. Voldtekt