Fullt kaos ved Europas grense mot Tyrkia

ISTANBUL (Aftenposten): Tåregass og steinkasting ved grensepost etter at Tyrkia sa de ville åpne grensene mot Europa.

Greske grensevakter brukte lørdag tåregass mot en stor mengde migranter ved Pazarkule grensepost.

Tyrkia sier de ikke lenger vil hindre migranter og flyktninger i å ta seg til Europa etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i Syria.

Det har fått et stort antall migranter, mange av dem afghanere, til å forsøke å komme over grensene til enten Hellas eller Bulgaria.

Både Hellas og Bulgaria har sagt at de vil motsette seg grensepasseringer og har sendt ekstra personell for å passe på grensene.

Ved Pazarkule grensestasjon like ved byen Edirne blir det lørdag formiddag meldt om fullt kaos i ingenmannsland mellom Tyrkia og Hellas. Store grupper med migranter blir møtt med tåregassgranater. Tåregassen blir avfyrt mot migranter som kaster stein, melder Reuters.

En gruppe afghanske migranter har funnet ly i en gresk kirke ved landsbyen Marasia i Hellas lørdag.

Selv om grensepostene er stengt, blir det meldt fra flere hold at noen migranter har kommet seg over til Hellas. Det er blitt sendt ut bilder av afghanske migranter som har tatt seg over til gresk side. Disse migrantene vil trolig bli plassert i leirer for migranter i Hellas.

Grekerne sliter allerede med å håndtere et stort antall migranter og har fått hard kritikk for uverdige forhold i leirene, ikke minst på de greske øyene utenfor Tyrkias kyst. Den greske regjeringen har det siste året innført en rekke tiltak for å få sendt grunnløse asylsøkere ut raskere.

Les også

Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bekreftet lørdag at tyrkerne vil la migranter og flyktninger reise fritt mot grensene mot Europa.
En gruppe afghanske migranter blir stanset av greske politi etter at de har kommet seg over grensen fra Tyrkia.

Erdogan bekrefter: – Vi har åpnet grensene

Situasjonen kan bli enda verre i de kommende dagene og ukene etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale lørdag bekreftet at grensene er blitt åpnet.

– Vi har åpnet dørene, sa Erdogan i en tale i Istanbul, ifølge Aljazeera.

– Vi vil ikke lukke dem igjen ... Hvorfor? Fordi EU må holde løftene sine.

I talen hevdet Erdogan at 18.000 migranter allerede hadde tatt seg til Europa, uten å legge frem noe bevis for påstanden.

Erdogan og hans regjering hevder EU ikke har betalt det de skal ifølge flyktningavtalen som ble inngått i mars 2016. EU er av en annen oppfatning, men Erdogan har gang på gang truet med å åpne dørene for millioner av migranter og flyktninger som befinner seg i Tyrkia. Nå sier han altså at Tyrkia har gjort nettopp dette.

Spørsmålet er om man nå vil oppleve en flyktningstrøm på linje med det man så i 2015 og 2016, da over en million mennesker strømmet inn i Europa. Fra de greske øyene meldes det om små flåter som ankommer med migranter. Men det er ikke klart om antallet har økt sammenlignet med det som har vært vanlig.

Les også

Én million mennesker er drevet på flukt og babyer dør under åpen himmel. FN er «forferdet» over utviklingen.

En kvinne roper ut etter at hun lørdag kom seg over med en båt fra Tyrkia til den greske øya Lesbos.
Migranter på flåter i sjøen mellom Tyrkia og den greske øya Lesbos.

Tyrkia led et stort tap i Syria

Tyrkias erklærte åpning av grensene kommer i etterkant av at 33 tyrkiske soldater ble drept av bomber som skal ha blitt avfyrt av syriske regjeringssoldater. Bashar al-Assads regime har med støtte fra Russland gjennom flere måneder gjennomført en blodig offensiv for å forsøke å erobre Idlib, den siste opprørskontrollerte delen av Syria.

Tyrkia motsetter seg denne offensiven, blant annet fordi de vil hindre en ny stor strøm av syriske flyktninger inn i Tyrkia. Ved å erklære at grensene mot Europa er åpnet, kan Erdogan kanskje tvinge de europeiske landene til å gi ham mer støtte i oppgjøret med Assad-regimet og Russland.