Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ

Prins Harry sier han og hertuginne Meghan føler at de ikke hadde noe annet valg enn å gi opp sin kongelige posisjon og plikter.

I en tale til stiftelsen hans Sentebale fortalte prins Harry at han og hertuginne Meghan ikke følte de hadde andre valg enn å trekke seg tilbake fra den fremste rekken i kongehuset.

I en tale til stiftelsen Sentebale søndag kveld snakket prinsen om avgjørelsen om at han og hertuginne Meghan skal trekke seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

– Jeg vil at dere skal høre sannheten fra meg, det jeg kan dele. Ikke som en prins eller hertug, men som Harry, den samme personen dere har sett vokse opp de siste 35 årene, men med et tydeligere perspektiv, sa prinsen ifølge Sky News.

Videre fortalte 35-åringen at han har følt på støtten han har mottatt gjennom årene, og at han så at Meghan ble tatt imot med åpne armer da han endelig fant den kjærligheten og lykken som han gjennom hele livet hadde håpet å finne.

– Jeg vet også at dere i løpet a disse årene er blitt så godt kjent med meg at dere vet at den kvinnen jeg valgte som mine kone, har de samme verdiene som meg, sa prisen.

Mange år med utfordringer

Videre fortalte han at beslutningen ekteparet har tatt ikke har vært lett, men at det var et resultat etter mange samtaler og mange år med utfordringer.

– Jeg vet at jeg ikke alltid har gjort ting rett, men når det gjelder dette, var det ikke noe annet alternativ, sa prins Harry, ifølge Sky News.

– Vårt håp var å kunne fortsette å tjene dronningen, samveldet og mine militære tilknytninger, men uten offentlig finansiering. Dessverre var ikke det mulig, forklarte prinsen for de oppmøtte.

Negativ oppmerksomhet

8. januar kunngjorde Meghan og Harry at de ønsker seg mer uavhengighet uten kongelige plikter, og at de vil veksle på å bo mellom Storbritannia og Canada. Årsaken er den voldsomme og til tider svært negative oppmerksomheten fra britisk presse.

Meghan befinner seg nå i Canada sammen med parets åtte måneder gamle sønn Archie.

Dronning Elizabeth ble ikke orientert om utspillet, men paret skal tidligere ha forsøkt å ha fått i stand et møte med henne om saken. Etter det ble kjent at paret ønsket å tre tilbake, holdt dronningen forrige mandag et krisemøte om saken på Sandringham slott.

Skal ikke omtales «kongelig høyhet»

I en kunngjøring fra Buckingham Palace lørdag skriver dronningen at de har funnet en konstruktiv vei videre.

I avtalen kommer det frem at prins Harry og hertuginne Meghan ikke lenger skal bruke tittelen «kongelig høyhet» da de ikke lenger er arbeidende medlemmer av kongefamilien. De skal heller ikke motta offentlige midler for å utføre kongelige oppdrag, og vil ikke formelt representere dronningen.

Avtalen som er inngått innebærer blant annet at Harry ikke lenger skal utføre offisielle oppdrag for det britiske forsvaret. Det som i meldingen fra Buckingham Palace omtales som den nye modellen, trer i kraft fra våren.