Verden

Nær 400 skadet under protester i Libanon

Bortimot 400 personer ble skadd under gatekamper mellom demonstranter og libanesiske sikkerhetsstyrker i Beirut lørdag kveld, opplyser redningsmannskap.

Mer enn 100 personer er skadet etter sammsntøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Beirut i Libanon lørdag.
  • NTB-AFP-DPA
Beirut var preget av opptøyer og uro lørdag.
Demonstranter støtte lørdag sammen med sikkerhetsstyrker i Beirut i Libanon.

Ikke siden protestene mot myndighetene startet for tre måneder siden har antall skadde vært så høyt.

Både Røde Kors og det libanesiske sivilforsvaret opplyser at minst 377 mennesker enten ble kjørt til sykehus eller fikk førstehjelp på stedet.

Demonstrasjonene mot regjeringen startet 17. oktober, og etter en roligere periode har de tatt seg opp igjen denne uken.

Frustrasjonen er stor både på grunn av den økonomiske krisen og at en ny regjering lar vente på seg.

Slagmark

Lørdagens protest utartet til et gateslag mellom steinkastende demonstranter og sikkerhetsstyrker som svarte med tåregass og vannkanoner.

Sentrum av Beirut ligner på en slagmark, opplyser vitner.

Trafikklys og trær er ødelagt, mens steiner ligger strødd i gatene. Banker har fått vinduene knust og minibanker er satt i brann.

Mange demonstranter er pågrepet.

Lastebiler med libanesiske soldater ble sendt til sentrum av Beirut for å hjelpe sikkerhetsstyrkene i å opprette ro og orden, mens myndighetene ba fredelige demonstranter holde seg unna.

– Vi er lut lei. Vi har demonstrert fredelig, og ingen har lyttet. Kanskje de lytter nå, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået DPA.

– Uakseptabelt

Innenriksminister Raya Hassan sier han mange ganger har lovet å beskytte fredelige demonstranter og retten til å demonstrere.

– Men disse demonstrasjonene har utviklet seg til regelrette angrep på medlemmer av sikkerhetsstyrkene, så vel som privat eiendom. Det er helt uakseptabelt, sier ministeren.

President Michel Aoun har bedt forsvarsministeren og innenriksministeren om å hindre opptøyer, sikre offentlig og privat eiendom og gjenopprette orden.

I en Twitter-melding ba presidenten om at fredelige demonstranter blir beskyttet.

Langvarige protester

Masseprotestene førte til at Saad Hariri gikk av som statsminister i slutten av oktober.

Den 19. desember overtok Hassan Diab jobben, men han har så langt ikke klart å løse den dype økonomiske krisen i landet.

Libanon er blant de land i verden som har størst statsgjeld, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at landet innfører innstramminger i økonomien for å kunne motta lån som holder økonomien gående.

Les mer om

  1. Libanon
  2. Beirut