The Times: Theresa May varsler sin avgang fredag

Storbritannias statsminister Theresa May vil kunngjøre sin avgang fredag, ifølge avisen The Times.

Theresa Mays dager som statsminister er snart talte. Alt bråket rundt Brexit-avtalen gjør at hun nå vil trekke seg, melder The Times.

Avgangen skjer etter det The Times omtaler som et «mytteri i regjeringen» over hennes brexit-plan. May vil ifølge avisen bli sittende til en ny statsminister tar over.

The Times har ingen navngitte kilder for opplysningene, men viser til anonyme personer som er nære støttespillere av statsministeren og hennes parti.

THE TIMES: May prepares to quit after Cabinet mutiny #tomorrowspaperstoday https://t.co/nIvv2a5Rf2

Ministre ba May gå av

Onsdag rapporterte BBC at flere ministre i regjeringen nå skal ha bedt henne gå av og gjort det klart at «dette er slutten».

De britiske avisene er torsdag preget av forsider som klart antyder at Mays tid som statsminister er over, ifølge The Guardian.

«Knivene er ute», skriver avisen om forsider med titler som «Tårer i baksetet» og «Ved veis ende» i tabloidavisene Daily Mirror og Daily Mail.

Det ventes at Mays kunngjøring vil komme etter at hun har hatt møte med den innflytelsesrike 1922-komiteens leder Graham Brady. Komiteen holdt onsdag kveld et møte om en mulig regelending som kunne åpne for et nytt, internt mistillitsforslag mot partileder og statsminister May.

Leder i Underhuset trakk seg

Onsdag kveld økte presset mot May etter at De konservatives leder i Underhuset, Andrea Leadsom, valgte å gå av fordi hun ikke lenger tror på regjeringens tilnærming til brexit.

Blant partifellene som har satt May under press, er innenriksminister Sajid Javid. Han ønsket et møte med statsministeren onsdag, men hun sa nei.

Javid ønsket ifølge BBC at May skulle droppe løftet om at Parlamentet skal få stemme over hvorvidt det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit – såfremt de folkevalgte godtar hennes siste brexitplan. Også utenriksminister Jeremy Hunt ba om et møte med May, men til ingen nytte.

Krever avgang

Ifølge parlamentarikeren Tom Tugendhat, en av Mays partifeller, er det nå kun Mays avgang som kan sikre en ordnet brexit.

– Hun må kunngjøre sin avgang etter torsdagens valg på nytt EU-parlament. Og det konservative partiet må raskt komme seg gjennom prosessen for å få på plass hennes etterfølger, skriver han i et innlegg i Financial Times.

Tidligere i uken gjorde May et siste forsøk på å få Parlamentet til å si ja til en plan for Storbritannias vei ut av EU. Hun ville dermed åpne for at Parlamentet kan vedta en ny folkeavstemning om brexit.

– Dette er siste sjanse for å komme ut av den fastlåste situasjonen, insisterte statsminister Theresa May da hun la frem planen under en pressekonferanse tirsdag.

May ønsket at medlemmene i det britiske Parlamentet skulle få muligheten til å stemme over om det skal gjennomføres en ny brexit-avstemning.

– Utmeldingsavtalen vil inkludere et krav om å stemme over hvorvidt det skal gjennomføres en ny folkeavstemning, sa May under pressekonferansen.

Nesten tre år etter at Storbritannia stemte for å forlate EU, er det fremdeles uklart når, hvordan eller om brexit i det hele tatt kommer til å skje.

(Saken blir oppdatert).