Verden

Skråmos barn har ankommet Göteborg

De syv barna til den svensk-norske IS-krigeren Michael Skråmo har kommet til Sverige. Ifølge Aftonbladet har svenske myndigheter bistått med hjemreisen.

Patricio Galvez med sine syv barnebarn som han fant i en flyktningleir i Syria. Han er svigerfar til den avdøde IS-krigeren Michael Skråmo.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist

De syv foreldreløse barna landet på Landvetter flyplass i Göteborg sammen med sin morfar Patricio Galvez ved 10-tiden onsdag formiddag. Familien var den siste til å gå av flyet, og de ble hentet av en politibuss.

Til SVT sier Galvez at barna var glade for å komme til Sverige, og at de ropte «jippi» da flyet landet.

– Reisen har gått bra og barna har vært rolige. Vi skal nå gå ned til et sted der politiet skal hente oss. De skal ta oss med til sosialtjenesten og et sted der vi kan få ro og fred, sier han til den svenske rikskringkasteren.

Barna har den siste tiden vært innlagt på sykehus i den kurdiske byen Arbil i Nord-Irak. De ble tirsdag forrige uke gjenforent med morfaren.

Utenriksdepartementet (UD) sier de følger situasjonen tett.

– Norge har tett dialog med andre land, inkludert Sverige, og denne dialogen fortsetter. Detaljer i disse samtalene er det ikke naturlig å kommentere på, sa statssekretær Audun Halvorsen i en uttalelse til Aftenposten mandag.

Svensk UD ville mandag ikke kommentere saken overfor Aftenposten.

Kom fra Irak

Michael Skråmo var norsk statsborger, men født og oppvokst i Göteborg. Sammen med sin kone og sine fire barn dro han i 2014 til Syria for å krige på vegne av islamistgruppen IS. Paret fikk ytterligere tre barn mens de oppholdt seg i det krigsherjede landet.

Familien endte til slutt opp i IS' siste bastion i Baghouz i Syria, men i løpet av det siste halvåret ble både Skråmo og hans kone drept.

Da IS senere kollapset, ble barna overlatt til kurdiske styrker, og tatt med til flyktningleiren al-Hol. Etter det begynte barnas gjenlevende familiemedlemmer å kjempe for å få dem hjem, og morfaren Galvez reiste selv til Irak for å være nær dem.

For en drøy måned siden ga kurdiske myndigheter i Irak klarsignal om at barna kunne tas med til det svenske konsulatet i Arbil i Nord-Irak. Barna ble kjørt dit med minibuss via grenseovergangen ved Tigris-floden i Feysh Kabour, der grensene mellom Syria, Irak og Tyrkia møtes.

– Har det bedre

Forholdene i al-Hol-leiren er svært tøffe, og barna har den siste tiden vært innlagt på sykehus i Arbil.

Tirsdag forrige uke ble de gjenforent med morfaren.

– Vi venter på å reise hjem så fort alle papirer fra konsulatet er ferdige. Barna har vært på sykehus og tatt flere prøver. De har det bedre nå, sa Galvez til Expressen da.

Ifølge Sveriges Radio skal barna nå tas hånd om av sosialtjenesten i Göteborg.

– Vi er vant til å håndtere barn som har hatt det ille, så stedet har god kompetanse, har Ing-Marie Larsson, talsperson for sosialtjenesten i Göteborg tidligere uttalt til radiokanalen.

Flere foreldreløse

Ifølge en opptelling gjort av norske medier befinner det seg ytterligere minst fem norske foreldreløse barn i al-Hol-leiren i Syria.

Disse kan være aktuelle for retur til Norge. Statsminister Erna Solberg (H) og den norske regjeringen har åpnet for å hente hjem foreldreløse norske barn av IS-foreldre, men foreløpig er det ukjent når og hvordan dette skal skje.

Tilsammen anslår PST at det befinner seg opp mot 40 norske barn i Syria. Hva som skal skje med dem som har gjenlevende foreldre er foreløpig ikke avklart.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Fremmedkrigere