Blind aktivist har forlatt USAs ambassade

Chen Guangcheng er fraktet til et sykehus i Beijing for å motta medisinsk behandling. Nå krever Kina at USA beklager at de slapp aktivisten inn på ambassaden.

Den amerikanske ambassaden i Beijing er strengt bevoktet. Her skal Chen Guangcheng ha oppholdt seg de siste seks dagene.

Chen, som flyktet til den amerikanske ambassaden i Beijing i forrige uke etter å ha sittet i ulovlig husarrest i 19 måneder, ble gjenforent med sin familie på sykehuset, ifølge Xinhua.

USAs ambassadør til Kina, Gary Locke, skal personlig ha eskortert Chen til sykehuset, ifølge The Washington Post. I bilen var også flere ledende amerikanske diplomater. Chen skal ha skadet foten da han flyktet fra husarrest, noe som forklarer sykehusbehandlingen.

Chens kone forteller BBC News at hun har besøkt ham på sykehuset og at han etter forholdene har det bra. Sykehuset bevoktes nå av bevæpnet politi.

Blir i Kina

Aktivisten kommer ikke til å reise i eksil til USA, men vil begynne å studere på et kinesisk universitet, sier en amerikansk tjenestemann til The Washington Post.

Tjenestemannen sier også at Chen snakket med USAs utenriksminister Hillary Clinton mens de kjørte til sykehuset, og at de to hadde en «følelsesladd samtale».

Amerikanerne skal ha mottatt garantier for at Chen skal få leve i frihet.

– Å gjøre disse garantiene til virkelighet blir den neste store utfordringen. USAs myndigheter og det amerikanske folk akter å holde tett kontakt med Chen og hans familie i dagene, ukene og årene fremover, sier Clinton i en pressemelding.

Chen skal ha forlatt ambassaden frivillig, ifølge Xinhua. Uttrykket «forlate frivillig» ble deretter sperret på kinesiske weibo-sider, en Twitter-lignende tjeneste som benyttes av flere hundre millioner kinesere. Det er også umulig å søke etter Chaoyang-sykehuset, der Chen befinner seg, ifølge nettstedet Chinageeks.

Kina krever unnskyldning fra USA

Kinesiske myndigheter ber nå USA om å beklage at Chen fikk oppholde seg på ambassaden, ifølge Liu Weimin,en talsmann for landets utenriksdepartement, skriver Xinhua i en separat melding.

– Dette er en innblanding i Kinas interne affærer, og Kina uttrykker sin sterke misnøye over dette, sier Liu.

Og legger til:

– Kina krever at USA ber om unnskyldning for dette, at de gjennomfører en grundig gransking av hendelsen, straffer de ansvarlige og forsikrer oss om at slike hendelser ikke vil skje igjen.

En slik unnskyldning er uaktuell fra USAs side, sier en amerikansk tjenestemann til The Washington post.

Mishandlet i husarrest

Chen ble løslatt fra fengsel i oktober 2010 etter å ha sonet fire år for å ha «forstyrret trafikken». I årene før han ble dømt hadde han gjort seg bemerket som en juridisk aktivist som avslørte hvordan lokale myndigheter i Shandong-provinsen hadde tvangssterilisert kvinner og tvunget dem til å ta abort som et ledd i ettbarnspolitikken.

Les også

Blind aktivist flyktet til Beijing

Etter at han ble løslatt fra fengselet ble han plassert i ulovlig husarrest sammen med sin kone, mor og datter. I forrige uke skal Chen, som er blind, ha klart å rømme fra huset før han ble fraktet til Beijing av sine støttespillere.Både Chen og kona skal ha blitt mishandlet av vaktene mens de satt i husarrest, ifølge Chen selv. I en video han la ut på YouTube på fredag bønnfaller han statsminister Wen Jiabao om å beordre vaktene til å la ham og familien være i fred.

Flukten fra husarrest sammenfaller med at USAs utenriksminister Hillary Clinton er i Beijing sammen med en stor delegasjon. Amerikanerne er i byen for en årlig strategidialog med kinesiske myndigheter, og Chens flukt til ambassaden har skapt et svært vanskelig diplomatisk klima mellom de to landene.

Ville ikke forlate Kina

Etter massakren i 1989 flyktet den kinesiske astrofysikeren Fang Lizhi til USAs ambassade i Beijing. Han ble sittende der i ett år før de to landene ble enige om at han kunne reise ut av landet. Han døde tidligere i år i USA.

Chen skal ha fortalt sine støttespillere at han ikke ønsket å forlate Kina, og at han kun ønsket å få en garanti fra myndighetene om at han skal få leve i fred uten trakassering fra lokalpolitiet i hjembyen.

Den garantien skal han nå ha fått, ifølge amerikanske myndigheter.