Verden

Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia

Over hundre tusen mennesker i Colombia deltok torsdag i demonstrasjoner mot president Ivan Duque og hans økonomiske politikk.

Demonstranter toget torsdag gjennom Bogotá i protest mot regjeringens økonomiske politikk. Foto: Foto: Ivan Valencia / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP-DPA

Demonstrasjonene i Colombias hovedstad Bogotá gikk for det meste rolig for seg. På ettermiddagen lokal tid støtte politi og demonstranter sammen flere steder i byen, som her på Bolivar-plassen. Foto: Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

– President, gå av! var en av parolene til demonstrantene som toget gjennom hovedstaden Bogotá.

Også i en rekke andre byer var det protester. Ifølge politiet og myndighetene deltok til sammen over 200.000 mennesker.

De protesterte både mot økonomiske ulikheter, korrupsjon og regjeringens angivelige planer om å heve pensjonsalderen. Gjennomføring av fredsavtalen med FARC-geriljaen, som ble forhandlet fram med hjelp fra Norge i 2016, var også et krav. Fagforeninger, studenter, bondeorganisasjoner og urfolksgrupper har tatt initiativ til demonstrasjonene.

Duque og hans regjering har fryktet utbrudd av voldelige opptøyer, som i år har rammet både Bolivia, Chile og Ecuador. Regjeringen har utkommandert 170.000 politifolk for å hindre uro og beskyldt Venezuela for å forsøke å fyre opp under misnøyen.

Protestene torsdag var stort sett fredelige, men noen steder oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.

I sentrum av Bogotá kastet en mindre gruppe maskerte mennesker egg på politiet, som svarte med tåregass. Det ble også meldt om sammenstøt i andre deler av hovedstaden, samt ødeleggelser av busser og blokkerte veier. I byen Cali ble det innført portforbud fra klokken sju på kvelden lokal tid.

Minst åtte sivile og 28 politibetjenter skal ha blitt skadd i sammenstøtene. Ti personer skal være pågrepet, og 22 ble holdt midlertidig av politiet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les mer om

 1. Colombia

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tre personer drept i sammenstøt i Colombia. Presidenten lover samtaler med demonstrantene.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter

 3. VERDEN
  Publisert:

  11 personer døde i helgen. «Landet er i krig», mener Chiles president.

 4. VERDEN
  Publisert:

  37 politifolk skadet i voldsomme demonstrasjoner i Frankrike

 5. VERDEN
  Publisert:

  Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse 2. desember

 6. VERDEN
  Publisert:

  Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia