En hel verden kommer til å følge med når Barack Obama i natt norsk tid holder sin avsluttende tale i Charlotte i North Carolina, der demokratene holder sitt landsmøte.
Vil Obama klare å gi velgerne en god grunn til å gi ham fornyet tillit?
Uvær har tvunget Obama innendørs. Planen var at Obama skulle holde sin tale på Bank of America Stadium, som har plass til 75.000 mennesker. Nå vil han tale innendørs i landsmøtesalen, som bare tar 15.000 publikummere.
Det er ingen detaljer som har lekket ut fra Obamas stab, men talen i natt kan øke presidentens vinnersjansene i høstens presidentvalg.— Obama er en begavet taler og jeg tror han vil komme med en god tale i natt. Det er definitivt en presset situasjon han befinner seg i, med et press på seg for å levere en god tale. Det kommer han til å gjøre, sier historiker Hans Olav Lahlum til Aftenposten.no.
Lahlum har nettopp gitt ut en bok om alle amerikanske presidenter de siste 100 år. I boken er det tilleggskapitler om Barack Obama og den republikanske rivalen Mitt Romney.
- Ingenting avgjort
— Selv om han presterer ganske godt i talen til landsmøtet er det feil å tro at noe er avgjort med det. Men når meningsmålingene står og vipper kan den bli avgjørende for om amerikanerne gir ham fornyet tillit.
Obama har hatt et lite overtak på et par prosentpoeng, men nå ligger han ganske likt med Romney på meningsmålingene.
— Obama vil i talen sikte seg inn på middelklassen. I første rekke vil denne valgkampen dreie seg om hvem som vinner middelklassen, og Obama vil nok henvende seg til dem og deres forventninger, tror historikeren.
- Han vil vise til hva han har oppnådd, hva han er i ferd med å oppnå og hva han skal rette seg inn på. Han vil trolig fokusere på betydningen av at alle skal ha muligheter, uansett bakgrunn, og kanskje vise til veien han selv har gått.
Store utfordringer
Obamas største utfordring er uansett ikke om han holder en god tale i natt, han har andre problemer:
Arbeidsløsheten er over åtte prosent, Guantánamo er fortsatt ikke stengt, den økonomiske utviklingen går langsomt, og politikken i Washington er paralysert. Obama har ikke fått gjennom hjertesakene fra forrige runde grunnet trenering i Kongressen, og dette vil kunne fortsette.
— Obama har ikke oppfylt som forventet når det gjelder økonomi og sysselsetting. I etterkrigstiden er det hittil ingen president som er gjenvalgt med så høy arbeidsledighet. Dette er en utfordring. Det kan være at han ga urealistiske forventninger i forrige valgkamp, det har ikke snudd som forventet, og at han nå får unngjelde for det, sier Lahlum.
— Dessuten er Obama mer liberal enn de fleste velgerne i USA, mens Romney nok politisk står nærmere de fleste velgerne enn Obama er, fortsetter han.
Romney er imidlertid relativt ukjent for amerikanerne, som ikke vet hva han står for etter bare fire år som guvernør i Massachusetts. Han har hatt få politiske verv, og er den politisk mest urutinerte presidentkandidaten republikanerne har stilt opp med på 50 år.
— Romneys største problem er at Obama er en god taler og fremstår som karismatisk og humoristisk. Det har Romney slitt med. Han oppfattes som en litt selvhøytidelig, stiv og formell eldre fyr. En med suksess i næringslivet som er vant til at folk godtar det han sier.
- Ingen vinnersak
Lahlum tror at selv om Obama nok kommer til å nevne helsereformen, som har sikret nye rettigheter for mange millioner, så vil han ikke gjøre dette til en sentral sak under talen. Til det er den for omstridt, og flertallet av amerikanerne er motstandere av reformen.
— Jeg tror at Obama ser at dette ikke er noen stor vinnersak. Romney vil kjøre på dette temaet, men har her selv et forklaringsproblem da han gjennomført en lignende helsereforsikring i i Massachusetts.
Historikeren mener imidlertid at utenriks- og sikkerhetspolitikk kan bli mer sentrale temaer under nattens tale. Dette sa Romney lite om i sin tale under republikanernes landsmøte.
— Obama kan komme til å betone disse områdene mer. Da han tiltrådte som president var det stor usikkerhet om han ville lykkes på dette området, siden han hadde lite erfaring. Men han har klart seg bra der, og de fleste velgerne foretrekker Obama fremfor Romney når det gjelder utenrikspolitikken.Men utfordringen er at mange amerikanere ikke er spesielt opptatt av utenrikspolitikk.
Blinkende neonlys
— Utenlandsgjelden er et blinkende neonlys. Obama vil kunne poengtere at den ble skapt av republikanske presidenter, at den oppsto under Reagan og fortsatte med Bush jr., mens republikanerne prøver å skape et inntrykk av at gjelden øker under Obama.
— Her vil nok Obama slå tilbake og minne om hvor dårlig utgangspunktet var da han overtok etter Bush, mener Lahlum.
Når presidenten i natt inntar talestolen har flere talere gjort et godt forarbeid under landsmøtet. Natt til torsdag norsk tid leverte Bill Clinton en av sine største politiske taler noengang, ifølge Aftenpostens korrespondent i USA.Clinton ble tatt imot som den store helten av sine egne, og eksperter mener den tidligere presidentens tale var svært viktig for Obamas muligheter til å bli gjenvalgt.