Hongkongs flyplass innstiller dagens avganger etter nye demonstrasjoner

Hongkongs flyplass innstiller resten av dagens avganger for andre dag på rad etter at flere tusen demonstranter igjen har inntatt terminalene.

Reisende står i kø mens de er omringet av demonstranter i avgangshallen tirsdag.

– All innsjekking til avganger ble suspendert klokken 16.30. Andre avganger og ankomster for resten av dagen går som planlagt. Flyselskapene vil ta seg av passasjerer som ikke har fått fullført innsjekkingen, opplyste flyplassen.

– Folk bes om ikke å dra til flyplassen, het det videre.

Samtidig tirsdag oppfordret FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, myndighetene i Hongkong til å vise tilbakeholdenhet. Hun ber også om uavhengig gransking rundt bruk av vold under demonstrasjonene.

Blokkerer

Tidligere tirsdag ettermiddag samlet flere hundre demonstranter seg i avgangshallen, for andre dag på rad i protest mot politivold.

– Vi prøver å hindre flygninger i dag, på samme måte som i dag, ved å blokkere hele avgangsområdet slik at besøkende eller folk som forsøker å forlate Hongkong, ikke kan dra, sa Joshua Wong, en av demonstrantene.

Demonstranter på flyplassen mandag. På bannerne står det: «De som er på gata i dag, er alle krigere» og «Slipp fangene fri».

Demonstrantene håper myndighetene taper inntekter ved at flygninger blir innstilt, la han til.

Samtidig fortsetter flere tusen andre demonstranter sitt-ned-aksjonen for femte dag på rad i flyplassens ankomsthall. Noen av dem deler ut løpesedler der de opplyser om politivold mot aktivister.

Støtte og motstand

Noen reisende ga uttrykk for at de støtter demokratiforkjemperne.

– Demonstrantene er de herligste folkene i verden. Jeg forstår grunnlaget for protesten, og de har et poeng: Det handler om frihet og demokrati og er utrolig viktig, sier den 65 år gamle briten Pete Knox, som skulle til Vietnam.

Andre så ut til å ha fått nok.

Les også

Kina: Krisen i Hongkong er den verste siden 1997

– Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å fly til Hongkong igjen, sa Kerry Dickinson, som hadde reist fra Sør-Afrika og som ikke fant igjen bagasjen da hun kom til Hongkong tirsdag morgen.

Sitt-ned-aksjonen mandag førte til at flyplassmyndighetene innstilte resten av flygningene, over 200. Rundt 5.000 demonstranter deltok.

– Terrorisme

Myndighetene i Hongkong mener turistindustrien allerede er påført stort tap som følge av de over ni uker lange demonstrasjonene.

Analytikere mener utenlandske investorer kan komme til å tenke seg om to ganger før de etablerer seg i Hongkong.

Sentralregjeringen i Beijing mener protestbevegelsen nærmer seg «terrorisme». På fastlandssiden av grensen, i byen Shenzhen, har paramilitært politi blitt samlet til øvelser.

Beijing pleier å bruke terrorisme-definisjonen bredt, inkludert om ikkevoldelig motstand i minoritetsregioner som Tibet og Xinjiang.

Men myndighetenes bruk av terrorisme-begrepet i tilknytning til Hongkong øker sannsynligheten for større sammenstøt og mulig opphevelse av rettigheter for dem som blir pågrepet, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Ingen vei tilbake

Hongkongs leder Carrie Lam, som ble utpekt til vervet av Beijing, sa på en pressekonferanse tirsdag at den pågående ustabiliteten, kaoset og volden har ført til at det nå er «ingen vei tilbake» for byen.

– Jeg, som øverste leder, er ansvarlig for å gjenopprette Hongkongs økonomi og hjelpe Hongkong videre, sa Lam, som ikke gikk nærmere inn på hvordan en forsoning med demonstrantene kunne skje. Hun setter som forutsetning at all vold fra demonstrantene må opphøre først.

Demonstrantene krever at Lam går av, at hun skrinlegger fullstendig et lovforslag om utlevering av borgere til rettsforfølgelse på fastlandet, at det må holdes demokratiske valg, at pågrepne fra tidligere demonstrasjoner må løslates, og de krever uavhengig gransking av makt mot demonstranter.