Verden

Tungt væpnede koronademonstranter tok seg inn hos delstatsforsamlingen i Michigan. Trump ber guvernøren forhandle.

President Donald Trump ber guvernør forhandle med bevæpnede demonstranter. - De er bra mennesker, men de er sinte, mener han.

En gruppe demonstranter med rifler stilte seg opp foran guvernørens kontor etter demonstrasjonen. Foto: Seth Herald / NTB scanpix

  • Nina Selbo Torset
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Michigan er hardt rammet av koronaviruset. Guvernør Gretchen Whitmer fra det demokratiske partiet har erklært unntakstilstand og bedt alle holde seg hjemme til 15. mai. Whitmer har hatt utvidet makt i unntakstilstanden, ikke ulikt den norske regjeringens koronalov.

Torsdag ba guvernøren delstatsforsamlingen om forlengelse av fullmakten. Før avstemningen samlet drøyt 100 demonstranter seg utenfor bygningen som huser delstatsforsamlingen i Lansing. Flere av dem bar våpen, noen gevær.

Demonstrantene veivet med amerikanske flagg og skal ha ropt «slipp oss inn!», ifølge NBC News.

– Dette er folkets hus, dere kan ikke stenge oss ute.

The Governor of Michigan should give a little, and put out the fire. These are very good people, but they are angry… https://t.co/N9En6o8DcP

Fredag morgen rykket president Trump ut på Twitter. Han sa at de bevæpnede demonstrantene er «svært bra mennesker, men de er sinte». Han anbefalte at Michigan-guvernøren «slukket ilden» ved å gi litt.

– Møt dem, snakk med dem, gjør en avtale, rådet Trump.

Les også

Demonstranter vil ha slutt på koronatiltakene. Mange av dem er Trump-tilhengere.

Politiet anslår at mellom 400 og 700 personer deltok i demonstrasjonen. Foto: Neil Blake / THE GRAND RAPIDS PRESS

Demonstrasjonen ble organisert av Michigan United for Liberty. De ønsker at guvernøren slipper opp på de strenge koronatiltakene i delstaten, blant annet for å la bedrifter åpne igjen. Organisasjonen skal også ha levert et søksmål mot guvernøren.

– Viruset er her. Det kommer til å være her. Det er på tide å la folk dra tilbake på jobb. Det er alt dette handler om, sa en av demonstrantene, Joni George, til nyhetsbyrået AP.

Politiet i Michigan anslår at mellom 400 og 700 personer deltok i demonstrasjonen, skriver CNN.

Det er ikke kjent hvor mange av dem som gikk inn i bygningen, men videoer fra stedet viser at en stor gruppe mennesker som ikke klarer å holde avstand til hverandre.

Ifølge politiet gikk protestene innendørs rolig for seg, men Senator Dayna Polehanki skriver på Twitter at menn med rifler ropte mot dem. Noen av hennes partikolleger valgte å gå med skuddsikre vester under avstemningen.

Tillatt å bære våpen

I Michigan er det lov å bære våpen på offentlig sted så lenge det gjøres med «lovlige intensjoner». Delstaten har innført restriksjoner mot bæring av våpen på for eksempel skoler, idrettsarenaer, barer og religiøse steder, men det finnes ingen restriksjoner mot å ta med våpen inn i bygningen som huser delstatsforsamlingen.

Dermed hadde demonstrantene lov til å gå inn i bygningen med våpen under det politiske møtet. Politi og sikkerhetsvakter skal ha målt temperaturen på demonstranter som kom inn i bygningen.

– Setter liv i fare

Det er det republikanske partiet som har flertall i Michigans delstatsforsamling. Guvernørens ønske om forlenget fullmakt ble nedstemt, men Whitmer la da ned veto og forlenget unntakstilstanden til 28. mai, ifølge The Guardian.

– Republikanerne stikker hodet i sanden og setter flere liv og levebrød i fare. Jeg kommer ikke til la det skje, uttalte Whitmer etter avstemningen.

Republikanerne har varslet at de vil saksøke guvernøren for hvordan hun har håndtert koronakrisen. Hun skal ikke ha vært til stede i bygningen da demonstrantene tok seg inn, ifølge CNN.

Les også

Én ble kalt halvtomsing av Trump, en annen vektlegger bønn mot smitten. Guvernører blir nasjonale profiler.

Guvernør Gretchen Whitmer har tidligere kritisert president Donald Trump for å være for sent ute med tilstrekkelige tiltak mot koronaviruset. Foto: Michigan Governors Office / NTB scanpix

Trump: «Slipp Michigan fri!»

President Donald Trump har tidligere gitt indirekte støtte til demonstranter som protesterer mot strenge koronatiltak i enkelte delstater. I en rekke Twitter-meldinger har han oppfordret til å «frigjøre» de tre statene Michigan, Minnesota og Virginia. Felles for de tre delstatene er at de har guvernører fra det demokratiske partiet.

LIBERATE MICHIGAN!

Michigans guvernør har ved flere anledninger havnet i klinsj med Trump på grunn av koronakrisen. I slutten av mars omskrev han navnet hennes og antydet slik at hun er en «halvtomsing». Whitmer regnes for å være en av de fremste kandidatene til å bli Joe Bidens visepresidentkandidat.

Det er så langt bekreftet over 41.000 smittetilfeller i delstaten Michigan. Nær 3800 personer har dødd av viruset. Bare to amerikanske delstater har flere dødsfall. På landsbasis er over 1,1 millioner mennesker smittet. Det tilsvarer en tredjedel av alle smittetilfellene i verden.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset