Verden

Siste dag med streng karantene for franskmennene

En av Europas lengste karantener er over mandag, når Frankrike begynner å lempe på sine strenge virusrestriksjoner. Da har folk holdt seg isolert i 54 dager.

Champs-Élysées i Paris har vært nærmest folketom siden midten av mars. Mandag kan folk igjen bevege seg utendørs uten å måtte dokumentere at de er ute i helt nødvendige ærend. Thibault Camus / AP / NTB scanpix

 • NTB

Siden 17. mars har kun matbutikker, apotek, tobakksbutikker, banker og postkontorer kunnet holde åpent. Franskmennene har bare fått lov til å bevege seg utendørs hvis de har hatt samfunnskritisk arbeid eller for å gjøre nødvendige ærend. I tillegg har de kunnet mosjonere i opptil en time per dag.

Frankrike har registrert over 26.000 koronarelaterte dødsfall, og er sammen med Italia, Spania og Storbritannia blant de hardest rammede landene i Europa.

Mandag gjenåpnes barnehager og de laveste klassetrinnene i grunnskolen. Det samme gjelder mesteparten av landets butikker og markeder. Samtidig blir det igjen lov å bevege seg fritt utendørs.

Men sammenkomster med mer enn ti personer er fortsatt forbudt, i det minste fram til 1. juni.

Barer og restauranter kommer tidligst til å få gjenåpne i slutten av mai, og den nasjonale unntakssituasjonen blir forlenget fram til 10. juli.

Over fire millioner smittet

Gjenåpningen skjer samtidig som antall koronasmittede i verden har passert 4 millioner, hvorav nærmere 177.000 i Frankrike. På verdensbasis har pandemien ført til over 277.000 dødsfall.

En rekke land, deriblant Spania og Italia, har den siste uken lettet på restriksjonene, til tross for frykt for en ny smittebølge.

I Spania kommer om lag halvparten av befolkningen til å kunne gå ut mandag, og restauranter vil kunne åpne deler av uteserveringen mens landet fortsetter på en gradvis gjenåpning som skal vare ut juni.

Søndag ble det meldt om en økning i smittetilfellene i både Sør-Korea og Kina, land der det den siste tiden kun er meldt om enkelte tilfeller.

For samtidig som en oppblussing kan få helsevesenet til å knele igjen, opplever myndigheter verden over at det haster med å få økonomien på skinner så ikke enda flere millioner skal kastes ut i arbeidsledighet.

Surfere inntok stranden i Barcelona lørdag 9. mai, etter at stranden har vært stengt for sportsaktiviteter i flere uker. Emilio Morenatti / AP

Livredd bokhandler

I Frankrike viser myndighetene til at det at det nå kun er registrert 80 nye tilfeller på et døgn, noe som er det laveste siden begynnelsen av april. Samtidig har antall døde på sykehjem også falt kraftig.

Men lettelsene har ført til blandede reaksjoner i den franske befolkningen.

– Jeg har vært livredd for gjenåpningen, sier Maya Flandin, som driver en bokhandel i Lyon.

– Det er et stort ansvar å måtte beskytte mine ansatte og mine kunder, legger hun til.

Også Belgia letter på noen av restriksjonene mandag, mens i Tyskland ble restauranter og barer gjenåpnet i enkelte områder lørdag.

Innreisekarantene for britene

Samtidig strammer Storbritannia inn når det gjelder innreise. Alle som har vært i utlandet, må tilbringe 14 dager i karantene. Samtidig advarer EU fortsatt medlemslandene mot å åpne grensene for personer fra utenfor unionen.

I USA, som nå ligger på topp i verden med over 80.000 døde, har president Donald Trump fått kraftig kritikk fra sin forgjenger Barack Obama.

I et lekket lydopptak sider han at Trumps håndtering av koronakrisen har vært en «kaotisk katastrofe».

Trump, som stiller til gjenvalg i november, insisterer på å neste år vil bli et fenomenalt år for USAs økonomi, og han har gjentatte ganger tatt til orde for en gjenåpning selv om viruset fortsatt krever godt over 1.000 amerikanske liv hver eneste dag.

I april gikk 20,5 millioner arbeidsplasser tapt i USA, og ledigheten steg til 14,7 prosent – det høyeste nivået siden «de harde trettiårene».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 2. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 3. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 4. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 5. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

 6. NORGE

  Tror massetesting kan være i gang allerede i år: – Vi har kommet veldig langt på kun kort tid