Verden

Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier landet må produsere missiler for å forsvare seg selv, og han anklager USA for «økonomisk terrorisme».

Irans utenriksminister Javad Zarif talte onsdag i et FN-møte i New York. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP-AFP

I sin tale under et FN-møte i New York onsdag sa Zarif at iranere er ofre for den mest brutale form for «økonomisk terrorisme» gjennom angrep på uskyldige sivile for å oppnå «illegitime mål».

– De ulovlige sanksjonene representerer den største trusselen mot å oppnå bærekraftige utviklingsmål for Iran og mange av våre naboland, sa han i FN-møtet.

I et intervju med NBC News tidligere denne uken sa imidlertid Zarif at Iran er villig til å forhandle om missilprogrammet mot at USA først slutter å selge våpen, inkludert missiler, til de andre landene i regionen.

Onsdag viste han til Iran-Irak-krigen på 1980-tallet og hvordan Iraks daværende president Saddam Hussein «dusjet» iranske byer med bomber og missiler.

Iran har lenge avvist at landet vil forhandle om missilprogrammet.

Spenningen mellom de to landene har økt betraktelig den siste tiden, blant annet knyttet til at Iran har gått tilbake på viktige deler av atomavtalen.

Zarif ankom New York søndag for å delta på en FN-konferanse om bærekraftig utvikling. Amerikanske myndigheter har innført nye restriksjoner for iranske diplomater som innebærer at Zarif ikke kan gå lenger enn seks kvartaler fra kontoret til Irans FN-delegasjon.

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Sikkerhetspolitikk
 3. USA
 4. Iran

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump: Krig vil bety «slutten for Iran»

 2. VERDEN

  Trump hevder de ødela iransk drone – Iran sier de ikke savner noen.

 3. VERDEN

  Trump: – USA har skutt ned iransk drone

 4. VERDEN

  Missilangrep i natt: Iran kaller angrepet selvforsvar. Trump melder at «alt står bra til»

 5. VERDEN

  Tysk utenriksminister i Iran for å reforhandle atomavtalen

 6. VERDEN

  FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum