Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger

Representantenes hus stemte onsdag ned et forslag om å stille president Donald Trump for riksrett over rasistiske Twitter-meldinger.

Representantenes hus stemte onsdag ned representanten Al Greens forslag om å stille Donald Trump for riksrett over rasistiske Twitter-meldinger om fire kvinnelige kongressmedlemmer. Demokraten Al Green har to ganger tidligere forsøkt å stille presidenten for riksrett.
Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Forslaget, som ble fremmet av den demokratiske representanten Al Green fra Texas, ble stemt ned med 332 stemmer mot 95.

95 demokrater stemte for forslaget, mens 137 stemte mot. Ingen republikanere stemte for, skriver New York Times.

Det er første gang siden demokratene overtok kontrollen i Huset i januar at det blir tatt steg i retning av å stille presidenten for riksrett.

Fornøyd Trump

Trump var godt fornøyd da han møtte reportere ved ankomst i Greenville i North Carolina, der han skal avholde sitt første valgkampsarrangement siden han kunngjorde at han stiller til gjenvalg.

Han innledet med å si at «vi har fått inn et overveldende flertall mot riksrett».

– Og det er slutten på det hele. La demokratene gå tilbake til arbeidet nå, fortsatte Trump.

Twitter-utspill

Forslaget kom etter at Trump søndag tvitret at fire progressive kvinnelige fargede kongressrepresentanter burde dra tilbake til «landene de kom fra».

Langt fra å moderere seg da han ble møtt av rasende reaksjoner, forsvarte han sine første utsagn i nye angrep på demokratene mandag og tirsdag, da han blant annet beskyldte de fire for å hate USA og sa de kunne dra sin vei om de ikke likte seg i USA.

Tirsdag vedtok Huset en resolusjon som fordømmer kommentarene. Alle de 235 demokratene stemte for, sammen med fire republikanere og en uavhengig representant som sluttet seg til.

I resolusjonen heter det at «de rasistiske kommentarene legitimerer og øker frykten og hatet mot nye amerikanere og fargede». Den kritiserer også presidenten for å kalle immigranter og asylsøkere en invasjon.

Pelosi står på bremsene

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har stått imot flere oppfordringer om å stille Trump for riksrett.

Flere liberale demokrater har bedt om å få innlede riksrettsprosedyrer for å nøste opp i ubesvarte spørsmål fra spesialetterforsker Robert Muellers rapport om båndene mellom Trump-kampanjen og Russland.

Muellers etterforskning ble ikke nevnt i Greens forslag. Pelosi har foretrukket å bruke mer tid på å bygge en sterkere sak mot presidenten før en eventuell riksrett.

Det er tredje gang Green fremmer forslag om å stille Trump for riksrett i Representantenes hus, men de to første gangene har republikanerne hatt flertallet.