Verden

I fjor ble 22-åringen dømt for ekstremisme etter å ha kritisert Putin. Søndag fikk han juling av maskerte menn på åpen gate.

Internasjonale aktører frykter «negativ trend» for politikere og aktivister som snakker ut mot russiske styresmakter.

Jegor Zjukov hilser på støttespillerne sine etter fjorårets rettssak. 22-åringen fikk tre års prøvetid etter flere måneder i varetekt samt forbud mot å publisere noe på nett i to år etter å ha kritisert president Vladimir Putin. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters / NTB scanpix

  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist

Søndag kveld ble 22 år gamle Jegor Zjukov banket opp utenfor sitt hjem i Moskva. To ukjente menn skal ha overfalt den unge aktivisten før de hamret løs med slag og spark.

Zjukov ble kjørte til sykehus med kraftig hjernerystelse, ifølge hans talspersoner. Bilder av ansiktet hans med sprukket og hoven leppe, skjev nese og blåmerker dukket opp på sosiale medier kort tid etterpå.

Etter angrepet skal 22 år gamle Zjukov ha fått hjernerystelse. Foto: ZHUKOV'S TEAM / Reuters / NTB scanpix

Men det er ikke Zjukov selv som legger ut bildene. Aktivisten har nemlig ikke lov til å publisere noe på nett før til neste år.

Student og ekstremist

Det ble bestemt for fullsatt rettssal i desember i fjor. Da flokket russiske studenter til mens medstudent og aktivist Zjukov satt på tiltalebenken etter å ha deltatt i de omfattende protestene som herjet hovedstaden på sensommeren. Titusenvis av demonstranter tok til gatene og uttrykte misnøye med korrupsjon blant landets maktelite.

I forbindelse med protestene publiserte Zjukov flere videoer på bloggen sin, hvor han rettet krass kritikk mot president Vladimir Putin. Han ble fort arrestert og tiltalt for ekstremisme.

Straffen soner han fremdeles: tre år med prøvetid og forbud mot å publisere noe på nett.

Men det har ikke lagt bånd på den unge og profilerte aktivisten. Han har et eget team som nå legger ut videoene hans mens han soner straffen. De er korte og hjemmelagde, men budskapet Zjukov ønsker å få ut, er tydelig: Russland trenger en radikal systemendring.

Studenter og støttespillere strømmet til rettslokalet da dommen mot Zjukov ble offentliggjort 6. desember 2019. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters / NTB scanpix

– Unge lyttet til han

Uttalelsene hans skaper dønninger blant Russlands unge. Under fjorårets rettsforhandlinger dedikerte flere medstudenter utallige timer til å bistå med saken. Blant dem var Luiza Hagad (21).

– Alle var ikke enige med alt han sa, men han var veldig populær. De unge lyttet til ham. Etter arrestasjonen ble han et symbol, sier hun til Aftenposten.

– Nesten alle jeg kjenner, deltok i de samme demonstrasjonene. Å se en av oss bli straffet for å si det de mener, var skremmende.

21 år gammel Luiza Hagad har studert med Jegor Zjukov og bisto aktivisten under fjorårets rettssak. Foto: Skjermdump fra videosamtale

I vår ble hun ferdig på Higher School of Economics (HSE) i Moskva, hvor også Zjukov studerte politikk. Universitetet har lenge blitt omtalt som et av landets mer liberale utdanningssteder.

Ifølge Hagad har det endret seg radikalt etter rettssaken til Zjukov. Nå har universitetet innført nye retningslinjer: Studenter og professorer som uttaler seg politisk, får ikke lenger ha tilknytning til universitetet.

Les også

Nye detaljer om Navalnyj: Et liv med hemmelige hotellrom, mystiske reisefølger og trakassering

Utvist fra universitetet

Inntil nylig var Zjukov fremdeles student ved den anerkjente utdanningsinstitusjonen. Denne høsten fikk han studieplass på mastergrad i filmstudier. Men få dager før angrepet ble Zjukov utvist fra HSE etter at hele programmet ble avlyst.

sine nettsider beklager ledelsen nedleggelsen og begrunner det med «omstendigheter utenfor universitetets kontroll».

– Jeg tror de bestemte seg for å bli kvitt ham. Etter alt han gikk gjennom i fjor med arrestasjonen, trodde mange han ville gi seg. Men han fortsatte, og det ble tydelig at han ikke ville gi seg, fortsetter Hagad.

– Ledelsen og professorer har lenge bedt oss om ikke å protestere. Til slutt tror jeg presset på universitetet fra regimet ble for mye.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men politiet i Moskva opprettet sak etter at Zjukov anmeldte gjerningsmennene. Også Kreml har kommentert situasjonen:

– Vi håper de ansvarlige blir funnet og rettslig straffet, sa Putins talsperson, Dmitry Peskov, ifølge det russisk statseide nyhetsbyrået Tass.

Les også

Te på fly, en farlig paraply og angrep i smågodthyllen. Giftangrep knyttet til Russland fortsetter å sjokkere.

Tøffe tider for Putin-kritikere

Likevel vekker hendelsen sterke reaksjoner utenfor Russlands landegrenser. Peter Stano, en talsmann for EU-kommisjonen, beskriver angrepet som en «veldig negativ trend for menneskerettigheter i Russland», skriver Reuters.

Det er knapt to uker siden landets fremste opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj havnet i koma etter at han ifølge tyske myndigheter ble angrepet med nervegiften novitsjok.

De to Putin-kritikerne har tidligere jobbet sammen. Zjukov er medlem av opposisjonspartiet Fremtidens Russland, som Navalnyj startet i 2012.

– Først skjedde alt med Navalnyj og nå dette. Vi er i sjokk, sier Hagad.

I likhet med partilederen er ikke dette første gang Zjukov blir angrepet. En kveld i juli ventet to maskerte menn utenfor hjemmet hans, meldte Zjukovs talspersoner. De angivelige angriperne løp etter ham. Aktivisten kom seg unna. Denne gangen har han ikke vært like heldig.

Hagad er bekymret for vennen og landets fremtid.

– Men jeg tror Jegor erkjenner risikoen han tar. Det er uunngåelig at slike angrep skjer når du bruker stemmen din. Men vi trenger disse menneskene som har ressursene inni seg til å kjempe, sier hun.

Selv om hun bisto i rettssaken, ønsker ikke Haag å innta en like offentlig politisk rolle som Zjukov.

– Risikoen er så høy. De med makten kan ta alt fra deg. Jeg tror Russland en dag kommer til å bli fritt. Men jeg er ikke sikker på om det vil skje i min levetid, sier hun.

Les også

Her drikker Putin-kritikeren en kopp te på flyplassen. Nå ligger han i koma.

Les mer om

  1. Russland
  2. Aleksej Navalnyj