Verden

Israelsk buss angrepet nær grensen til Egypt

Seks personer skal være drept og flere er skadet etter at en gruppe ukjente gjerningsmenn løsnet skudd mot flere kjøretøy nær grensen til Egypt.

Denne bussen er blant kjøretøyene som ble beskutt under angrepene. FOTO: REUTERS Foto: STRINGER/ISRAEL

  • Eivind Sørlie

En gruppe ukjente gjerningsmenn løsnet torsdag skudd mot flere kjøretøy, inkludert en buss, noen mil nord for feriebyen Eilat helt sør i Israel.

Ifølge Reuters, som siterer kilder blant ambuansepersonell, skal minst seks personer ha blitt drept i angrepene.

Den israelske hæren IDF melder at flere soldater er skadet i skyteepisoden.

Etter at en buss ble beskutt, ble også et annet kjøretøy beskutt med en antitank-rakett. I tillegg til beskytningen ble et militært kjøretøy rammet av veibombe.

Om bord i bussen satt for det meste turister på vei til Israels sørlige ferieparadis, men også flere soldater.

FOTO: REUTERS Foto: STRINGER AFGHANISTAN ADMIN

— Angrep «hadde opphav» i Gaza

Israelske soldater forfulgte gjerningsmennene etter det første angrepet på bussen, og havnet i en påfølgende skuddveksling med gjerningsmennene.

Syv antatte gjerningsmenn skal være drept av israelske soldater under skuddvekslingen.

Ifølge IDFs talsmann Avital Leibovich er det snakk om to bekreftede terrorangrep rettet mot sivile israelere. Gjennom Twitter uttaler hun at angrepene hadde sitt opphav (eng: «originated», journ. anm) i Gaza.

Sinai-halvøya grenser både til Israel og Gazastripen, men angrepene skjedde helt sør nær Eilat ved Rødehavet, hvor Egypt og Israel deler kystlinje til Rødehavet. Gaza ligger helt nord hvor Sinai-halvøya grenser til Middelhavet.

Forsvarsminister Ehud Barak gjorde det raskt klart at Israel vil besvare angrepet.

Han gjentok opplysningene om at militante fra Gazastripen står bak angrepene.

Nylig aksjon mot militante i Sinai

Egyptiske kilder sier til Reuters at det er usannsynlig at angrepet skjedde fra den egyptiske siden av grensen. Kildene har tidligere bekreftet nylig å ha gått til aksjon mot terrorister med tilhold i Sinai-ørkenen, idet de angivelig forberedte å sprenge en oljerørledning.

Israelske offentlige tjenestemenn har tidligere uttrykt bekymring over militante grupper i Sinai-ørkenen, som de mener utnytter et sikkerhetsvakuum i Egypt etter at Hosni Mubarak ble avsatt som president.

FOTO: REUTERS TV Foto: REUTERS TV