Verden

Libysk opprørsgeneral beordrer angrep på tyrkiske skip

Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar har gitt sine styrker ordre om å angripe alle tyrkiske skip og andre interesser i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Haftars talsmann, general Ahmad al-Mesmari, beskylder Tyrkia for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, som Haftar og hans mektige LNA-milits gikk til angrep mot i april.

Haftars flyvåpen har ifølge Mesmari fått ordre om å angripe tyrkiske skip og båter i libysk farvann, og militsen har også fått ordre om å behandle alle tyrkiske bedrifter og prosjekter i landet som legitime mål.

Opprørsgeneralen har også utstedt «arrestordre» på alle tyrkiske statsborgere i Libya og lover å stanse alle tyrkiske fly som nærmer seg landet. Hvordan LNA-militsen skal kunne håndheve et slikt flyforbud i områder av landet som de ikke kontrollerer, er uklart.

Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar har beordret full krig mot Tyrkia og tyrkiske interesser i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Mange drept

Haftars LNA-milits tok kontroll over det sørlige Libya etter en stor offensiv i februar, men framrykkingen mot Tripoli har stanset opp.

Opprørsgeneralens styrker kjemper mot militser som er mer eller mindre alliert med den FN-støttede regjeringen, som holder til på en strengt bevoktet marinebase i hovedstaden.

Hundrevis av mennesker er drept i angrepene mot Tripoli og nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra sine hjem.

Frykter blodig krig

FNs spesialutsending Ghassan Salame frykter en lang og blodig krig og har bedt Sikkerhetsrådet gripe inn.

– Volden i utkanten av Tripoli er bare begynnelsen på en lang og blodig krig langs kysten sør for Middelhavet. Den setter sikkerheten til Libyas nærmeste naboer og en større del av middelhavsregionen i fare, sa han i forrige måned.

FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, frykter at opprørsgeneral Khalifa Haftars offensiv mot Tripoli skal føre til en langvarig og blodig krig i landet. Foto: AP / NTB scanpix

EUs utenriksministre deler denne oppfatningen og har slått fast at Haftars offensiv mot Tripoli «utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet og øker trusselen mot Libyas stabilitet».

Hyllet av Trump

Signalene fra USA er derimot mer uklare, og president Donald Trump hyllet i april Haftar etter å ha snakket med ham på telefon.

– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus etter samtalen.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

 1. Les også

  Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig

 2. Les også

  Nær 400 drept i kamper i Libya

 3. Les også

  WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli

Les mer om

 1. Libya
 2. Krig
 3. Tripoli
 4. Tyrkia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia krever at libysk krigsherre frigir seks tyrkiske borgere

 2. ØKONOMI

  Oljeselskap: Russiske leiesoldater har inntatt oljefelt i Libya

 3. VERDEN

  Partene i Libya går med på våpenhvile

 4. VERDEN

  FNs sikkerhetsråd fordømmer angrep mot flyktningleir og ber om våpenhvile i Libya

 5. VERDEN

  Opprørere drept i angrep i Libya

 6. VERDEN

  Frankrike hardt ut mot Tyrkias opptreden i Libya