Libysk opprørsgeneral beordrer angrep på tyrkiske skip
Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar har gitt sine styrker ordre om å angripe alle tyrkiske skip og andre interesser i Libya.
Haftars talsmann, general Ahmad al-Mesmari, beskylder Tyrkia for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, som Haftar og hans mektige LNA-milits gikk til angrep mot i april.
Haftars flyvåpen har ifølge Mesmari fått ordre om å angripe tyrkiske skip og båter i libysk farvann, og militsen har også fått ordre om å behandle alle tyrkiske bedrifter og prosjekter i landet som legitime mål.
Opprørsgeneralen har også utstedt «arrestordre» på alle tyrkiske statsborgere i Libya og lover å stanse alle tyrkiske fly som nærmer seg landet. Hvordan LNA-militsen skal kunne håndheve et slikt flyforbud i områder av landet som de ikke kontrollerer, er uklart.
Mange drept
Haftars LNA-milits tok kontroll over det sørlige Libya etter en stor offensiv i februar, men framrykkingen mot Tripoli har stanset opp.
Opprørsgeneralens styrker kjemper mot militser som er mer eller mindre alliert med den FN-støttede regjeringen, som holder til på en strengt bevoktet marinebase i hovedstaden.
Hundrevis av mennesker er drept i angrepene mot Tripoli og nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra sine hjem.
Frykter blodig krig
FNs spesialutsending Ghassan Salame frykter en lang og blodig krig og har bedt Sikkerhetsrådet gripe inn.
– Volden i utkanten av Tripoli er bare begynnelsen på en lang og blodig krig langs kysten sør for Middelhavet. Den setter sikkerheten til Libyas nærmeste naboer og en større del av middelhavsregionen i fare, sa han i forrige måned.
EUs utenriksministre deler denne oppfatningen og har slått fast at Haftars offensiv mot Tripoli «utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet og øker trusselen mot Libyas stabilitet».
Hyllet av Trump
Signalene fra USA er derimot mer uklare, og president Donald Trump hyllet i april Haftar etter å ha snakket med ham på telefon.
– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus etter samtalen.
Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.