Verden

Demokratiforkjempere får ikke stille til valg i Hongkong

Torsdag ble det kjent at aktivisten Joshua Wong og en rekke andre demokratiforkjempere ikke får stille til valg når Hongkong skal velge ny lovgivende forsamling senere i år.

Wong oppgir at nesten alle kandidater som støtter en mer demokratisk utvikling i Hongkong, fra unge progressive grupper til mer tradisjonelt moderate partier, er blitt utestengt fra valget.

Hongkongkomiteen i Norge mener det er diktaturet som nå er kommet:

– Den lovgivende forsamlingen vil bli en manifestering av at fastlands-Kinas ettpartistat nå innføres, sier Jessica KaYi Chiu, leder i Hongkongkomiteen i Norge.

Onsdag ble det kjent at demokratiforkjemperen Benny Tai har fått sparken som førsteamanuensis ved Universitetet i Hongkong etter at Kina innførte en ny sikkerhetslov.

Universitetsrådet stemte tirsdag for å sparke Benny Tai (56) med 18 mot 2 stemmer. Han er førsteamanuensis i juss og har samtidig hatt en sentral rolle i demonstrasjonene mot regjeringen i Beijing.

Tirsdag ble EU-landene enige om en tiltakspakke i protest mot den nye kinesiske sikkerhetsloven for Hongkong. Kinesiske myndigheter beskylder EU for å blande seg inn i landets interne anliggender gjennom sine eksportrestriksjoner.

Ifølge kommentator i Aftenposten, Therese Sollien, er Kina og Vesten havnet i en uunngåelig konflikt hvor grunnleggende verdier står steilt mot hverandre.

«Vesten og Kina har verdier som er kapitalt forskjellige og dermed også interesser som står mot hverandre», skriver hun.

 1. Les også

  Tetzschner ønsker tøffere tone overfor Kina og et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong

 2. Les også

  Aktivister i Hongkong markerte årsdagen for massakren i Beijing. Nå er de tiltalt.

 3. Les også

  En ny kald krig som ingen ønsker seg | Therese Sollien

 4. Les også

  Raseriet øker etter at Hongkong-akademiker fikk sparken

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Ut med Starbucks. Inn med Stars Coffee. Slik erstatter Russland de amerikanske kjedene.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5