Ekspert: Mange spørsmål gjenstår etter fredsavtale mellom Emiratene og Israel

Overraskende og historisk, sier Midtøsten-forsker Anders Persson om avtalen mellom Israel og Emiratene. – Den store taperen i dette, som alltid, palestinerne, sier Cecilie Hellestveit.

President Donald Trump omgitt av nære medarbeidere, deriblant sin svigersønn Jared Kushner (nummer to fra høyre), får applaus for avtalen som USA har forhandlet frem mellom Israel og Emiratene. Men mange spørsmål gjenstår, mener svensk forsker.

– Selv om det har vært samtaler mellom landene, vil jeg si at det kommer som en stor overraskelse, sier Persson, Midtøsten-forsker ved Linnéuniversitetet i Småland i Sverige.

Donald Trump meldte torsdag kveld på Twitter at Israel og De arabiske emirater er enige om en full normalisering av forholdet. De forente arabiske emirater er dermed den første arabiske staten ved Persiabukta som etablerer fullstendige diplomatiske bånd med Israel. Avtalen skal innebære at Israel ikke annekterer deler av Vestbredden.

Persson mener imidlertid det er vanskelig å avgjøre om avtalen er så betydningsfull som blant andre president Donald Trump vil ha det til. Trump kalte i sin melding avtalen et stort og historisk gjennombrudd.

– Det kalles en historisk avtale og blåses opp som noe stort, og det er klart at det er første gang på 26 år at et arabisk land slutter fred med Israel. Men på den andre siden så kan både Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu ha gode grunner til å fremstille dette som en seier. Trump foran valget, Netanyahu for å stagge protestene som pågår mot ham, sier Persson.

– Ikke overraskende

Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit er uenig med Persson. Hun mener det ikke er det minste overraskende at denne avtalen kommer i stand.

– Det er fem hovedgrunner til at Gulf-statene nærmer seg Israel. Emiratene styres av kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kalt MBZ, en av verdens store strateger. Han forstår veldig godt hvordan han skal posisjonere seg for å sikre landet sitt.

De fem grunnene Hellestveit peker på er disse:

1) – USAs tilbaketreden fra Midtøsten. Da må man sikre seg, rett og slett få nye venner.

2) – Å sikre seg mot Iran.

3) – Utfordringer fra radikale muslimske ideologier.

4) – Økonomisk utvikling. Golfstatene må også innrette seg på at oljealderen er på hell. Da må man samarbeide med den mest velutviklede økonomien i Midtøsten, nemlig Israel.

5) – Avtalen om gasseksport til Europa fra det indre Middelhavet mellom Egypt, Israel og Golf-landene. Avtalen binder araberstatene i sør tettere sammen med Israel.

– Den store taperen i dette, som alltid, palestinerne, sier Hellestveit.

– Er avtalen så betydningsfull som blant andre president Donald Trump vil ha det til?

– Selvfølgelig er avtalen viktig. Dette er bare det tredje araberlandet som normaliserer sitt forhold til Israel. De to første var Egypt og Jordan. Det blir det spennende å se om de andre Golf-statene følger etter. Det er ofte de minste Golf-landene som er først ut.

Les også

Full normalisering mellom Israel og Emiratene – annekteringsplan innstilt

– Føler seg sviktet

Anders Persson utelukker ikke at avtalen kan være et skritt nærmere en tostatsløsning mellom Israel og Palestina, og han mener det er stort at annekteringen er stanset.

– Men hardbarkede elementer i Israel mener at dette kun er midlertidig. Det gjenstår å se.

Persson viser også til at palestinerne selv så langt har vært svært negative til at arabiske land slutter full fred med Israel, at de opplever det som et svik og at det palestinske spørsmålet blir glemt. Samtidig som situasjonen deres fortsetter som før.

Netanyahu avviser endringer i annekteringsplanene

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier torsdag kveld at det ikke er aktuelt å endre planen om å annektere deler av Vestbredden, tross avtalen med Emiratene.

– Det er ingen endringer i min plan om å utvide suvereniteten, vår suverenitet i Judea og Samaria, i full koordinering med USA, sa Netanyahu torsdag kveld.

Judea og Samaria er det bibelske navnet på den okkuperte Vestbredden.

Netanyahu sier også at Trump har bedt Israel vente med å innføre israelsk suverenitet over området, der palestinerne ønsker å etablere en egen stat, men bare midlertidig.

– Slik jeg har kommet med fred, vil jeg også komme med suverenitet. Jeg vil aldri oppgi våre rettigheter i vårt land, skriver Netanyahu i en Twitter-melding.

Emiratene har gått med på å normalisere forholdet til Israel mot at Israel stanser den planlagte annekteringen av Vestbredden. Avtalen ble kunngjort tidligere torsdag.

Saudi-Arabia neste?

Ifølge Persson er det store spørsmålet nå hvorvidt flere arabiske land kommer til å følge etter.

– Den store premien her er Saudi-Arabia. Sjansen for at de skal slutte fred med Israel, øker nok nå. Men selv her gjenstår det å se hvordan ting utvikler seg.

Persson mener også at det blir interessant å se om det er snakk om en «varm eller kald fred».

– Etter at Israel sluttet fred med Egypt og Jordan, ble den en såkalt kald fred, det vil si at handelen fortsatte å være begrenset, og at det nesten ikke finnes turisme mellom landene, sier Anders Persson.