Verden

Zimmermans kausjon satt til én million dollar

NEW YORK (Aftenposten.no): Zimmerman bløffet om hvor mye penger han hadde og ble for kort tid siden arrestert. Nå er kausjonen satt til én million dollar (6 millioner kroner) og han forblir i fengsel inntil videre.

George Zimmerman (t.v.) hevder han skjøt 17-åringen Trayvon Martin i selvforsvar.
  • New York
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Den selvoppnevnte vaktmannen George Zimmerman hevder at han i februar skjøt og drepte 17 år gamle Trayvon Martin i selvforsvar.

Saken vakte enorm oppsikt, fordi Zimmerman fulgte etter den ubevæpnede 17 åringen til tross for at politiet ba ham la være. Hva som så skjedde, strides det om.

ALF OLE ASK I USA

Men saken endte med at de to kom i klammeri og at Zimmerman skjøt Martin som døde. Florida har lover som gir utstrakt rett til selvforsvar om en blir truet. Det er denne som Zimmernan påberoper seg.

Ikke arrestert

Han ble i første omgang sluppet løs av politiet etter et avhør. Det lokale politiet mente det var opplagt at han skjøt den svarte 17-åringen i selvforsvar. I 44 dager gikk Zimmerman ute som en fri mann.

Dette førte til omfattende protester i hele USA og saken ble gjenopptatt. Etterforskningen viste senere at dette ikke var så klart og Zimmerman ble tiltalt.

Les også

Zimmerman skal tilbake i fengsel

Aktoratet mener at Zimmerman nærmest jaktet på Trayvon Martin fordi han uten grunn trodde gutten var kriminell. han var på vei hjem fra butikken etter å ha kjøpt godteri og drikke. Trayvon Martin var på besøk hos sin far som bodde i det boligområdet han gikk i da Zimmerman oppdaget ham.

Løy om penger

I første omgang ble Zimmerman i april sluppet ut mot kausjon på 150.000 dollar, men ble senere tauet inn av politiet. Grunnen var at han og kona hadde løyet om hvor mye penger de hadde. Blant annet donasjoner de har fått fra folk i — og utenfor Florida.

Dette likte dommeren dårlig. Etter noen uker i fengsel slo dommeren fast at han kan løslates mot kausjon, men at den nå er satt til én million dollar.

Kona som i rettsmøte 20. april sa at hun ikke visste hvor mye penger paret hadde og at hun ikke hadde noen, er nå tiltalt for falsk forklaring.

Det viste seg at de hadde 135000 dollar på bankkontoer som verken forsvareren eller politiet visste om. Men en million dollar har han tydeligvis ikke, i alle fall ikke ennå.

Det store spørsmålet er selvsagt hva denne hendelsen betyr for Zimmermans troverdighet. Om det strides de rettslærde. I de siste ukene har det kommet vitner som både styrker og svekker Zimmermans versjon om at Martin angrep ham og at han løsnet skudd i selvforsvar.

Les også

Trayvon-saken splitter svarte og hvite i USA

Denne saken har ført til at disse selvsforsvarslovene (stand your ground), som i ulike versjoner er innført i rundt 20 delstater i USA, nå diskuteres heftig.