Verden

EUs sjefforhandler: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken

En brexitavtale er fortsatt mulig denne uken, ifølge EUs sjefforhandler. Hver time teller fram mot toppmøtet denne uken, sier kommisjonens talsperson.

Michel Barnier sa på vei inn til møtet at en avtale fortsatt er mulig denne uken. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP-TT

Michel Barnier var i Luxembourg tirsdag for å informere de 27 øvrige EU-medlemmene om fremdriften i samtalene med britene.

– Våre forhandlingsteam jobber hardt. Det har vært en intens helg og mandag, for selv om det blir stadig vanskeligere å komme fram til en avtale, er det fortsatt mulig denne uken, sa Barnier på vei inn til møtet.

Han minner samtidig om at en avtale må fungere for alle – både Storbritannia og hele EU.

Det budskapet ble gjentatt i en Twitter-melding umiddelbart etter møtet. Barnier dro rett tilbake til Brussel, der samtalene mellom partene fortsatte tirsdag.

En rådgiver for Frankrikes president Emmanuel Macron sier landet ønsker den «positive fremdriften» i samtalene velkommen.

– Det er en mulighet for å få til en avtale, alle innser det. Vi håper på en avtale, men vi er ikke sikre ennå, sa rådgiveren på en pressebrifing i forkant av EU-toppmøtet som starter torsdag.

– Hver time teller

– Samtalene pågår, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, var også budskapet fra EU-kommisjonens talsperson Mina Andreeva tirsdag formiddag.

Hun la til at medlemslandenes EU-ambassadører skal bli oppdatert av Barnier onsdag. På en pressebrifing i Brussel fikk Andreeva spørsmål om hvorvidt samtalene fortsetter onsdag.

– Vi jobber fram mot toppmøtet. I lys av det er hver dag og hver time viktig.

Andreeva ville ikke svare på om britene har lagt fram nye juridiske dokumenter i løpet av de siste dagenes samtaler.

Intenst

Før helgen fikk Barnier klarsignal til å gå inn i mer intense forhandlinger med håp om å komme fram til en avtale om britenes utmelding fra unionen. Søndag sa han at mye arbeid fortsatt gjenstår, men han legger altså an en optimistisk tone tirsdag morgen.

Torsdag samles EUs- stats- og regjeringssjefer til toppmøte i Brussel. To dager senere er fristen det britiske Parlamentet har satt for Boris Johnson, som må be EU om en utsettelse dersom en avtale ikke er på plass.

Les også

  1. BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale

  2. Tross tap etter tap lover han å gjennomføre brexit denne måneden. Her er fem mulige veier til målet.

  3. Brexit-bekreftelse var første punkt i trontalen i London

Les mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Brussel
  4. Storbritannia