Verden

Kvinne falt i døden da helikoptermannskap forsøkte å redde henne

36 mennesker bekreftet døde, mens 17 er savnet er savnet etter tyfonen Hagibis herjinger i Japan.

Denne innbyggeren ble reddet trygt inn i helikopteret fra elven Chikuma i Nagano. En kvinne på 70 år skal imidlertid ha omkommet i en lignende redningsoperasjon.
  • NTB
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

Mange av dødsfallene kom da mennesker ble begravet i skred eller feid vekk av flomvann. Og flere dramatiske historier ble søndag kjent. Ifølge nyhetsbyrået AP døde en kvinne i 70-årene etter at hun falt fra redningslinen mens et mannskapet på et helikopter forsøkte å heise henne inn. Det er BBC som siterer AP.

Tyfonen Hagibis var på forhånd meldt å bli det verste uværet i Japan på 60 år. Da den kom inn over land i morgentimene lørdag, var det med voldsom vind og kraftig regn, noe som forårsaket omfattende ødeleggelser, jordskred og stormflo.

På det meste var over 7 millioner mennesker oppfordret til å evakuere fra de mest utsatte områdene. 100.000 redningsarbeidere, deriblant 31.000 soldater, er satt inn redningsarbeidet.

Blant de savnede etter tyfonen er deler av mannskapet på et lasteskip som sank i havnen i Tokyo.

Redningsmannskapene i arbeid i byen Tomioka nord for Tokyo, der et jordskred rammet flere bolighus.

Båter og helikoptre

Uværet har ført til at 376.000 boliger er uten strøm, og at 14.000 husstander fremdeles mangler vann, opplyste talsmannen Yoshihide Suga videre. 1.300 bolighus er oversvømt og flere hundre av dem er helt eller delvis ødelagt, ifølge landets krisemyndigheter.

Helikoptre og båter blir brukt i arbeidet med å redde folk ut fra bygninger som er truffet av jordskred.

Militære styrker og tusenvis av redningsarbeidere er satt inn i hjelpearbeidet etter at tyfonen Hagibis har forårsaket store menneskelige og materielle skader.

Flere enn 13.500 personer hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raste. Mange butikker var tømt for varer ettersom folk hadde sikret seg forsyninger i forkant.

– Jeg ble evakuert fordi taket på huset mitt ble revet av under den forrige tyfonen som rammet oss, og regnet kom inn. Nå er jeg bekymret for huset mitt, fortalte en 93 år gammel mann i Tateyama i Chiba øst for Tokyo.

En politimann ved et hus som ble ødelagt av tyfonen i Tomika, nord for Tokyo.

Ekstrem nedbør

Hagibis hadde vindkast på opptil 60 meter per sekund før tyfonen traff land. Vindhastighetene var langt over det som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet. De ekstreme nedbørsmengdene beskrives som de største noensinne i områdene som er rammet.

Flere timer før den verste delen av stormen traff land, ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Mannen som omkom, kjørte en liten lastebil. Den ble kastet rundt av en tornado som oppsto idet tyfonen nærmet seg. Han ble sendt til sykehus, men erklært død ved ankomst.

I samme område var strømmen gått flere steder. Chiba ble også rammet av en kraftig tyfon i september.

Boligområder under vann etter at elven Chikuma gikk over sine bredder utenfor Nagano.

Jordskjelv skapte frykt

En mann i 60-årene ble hentet død ut av sitt oversvømmede hus i Kawasaki, nær Tokyo. En tredje mann omkom da et jordskred traff to hus øst i landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig med det voldsomme været lørdag kveld, skapte et jordskjelv med styrke 5,7 frykt i Tokyo for mange som hadde oppsøkt sentre for å søke ly for uværet.

Flere elver i området gikk over sine bredder, deriblant Tamagawa-elven som renner gjennom boligstrøk i Tokyo. Blant de savnede er tre personer som befant seg i en bil på en bro som brast over Chikuma-elven. Mange frykter verre flom når myndighetene må åpne flere sluser for å avlaste demninger.

Tokyo er med sine nabobyer Kawasaki og Yokohama blant de største sammenhengende byområdene i verden med om lag 36 millioner innbyggere.

Et redningshelikopter fra det japanske forsvaret i luften over et boligområde etter at elven Chikuma gikk over sine bredder utenfor Nagano.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. tyfon
  3. Tokyo
  4. japan