Nei-siden skremmer med 76 millioner tyrkere
Dersom Tyrkia blir EU-medlem, får man en grensefri sone fra den britiske kanal til Syria. Sik vil nei-siden skremme britene til å melde seg ut av unionen
«Tyrkia (befolkning 76 millioner) skal bli medlem av EU. Stem nei, ta tilbake kontrollen.»
Dette er teksten på en plakat som nei-siden – de som vil ut av EU – publiserte i slutten av mai. Plakaten viser et tyrkisk pass formet som en åpen dør, med fotavtrykk som går gjennom i en jevn strøm.
Nei-siden har i flere uker skremt velgerne med at millioner av tyrkere kan komme fossende over den britiske kanalen i nær fremtid.
I valginnspurten ser det ut som de holder på den strategien.
Skremmer med Tyrkia
På BBCs politiske spørreprogram søndag kveld nektet statsminister David Cameron å svare på om han ville bruke veto dersom Tyrkia ble tilbud EU-medlemskap. Det grep nei-siden begjærlig.
– [Cameron] har tidligere sagt at han er sint for at det tar så lang tid for Tyrkia å bli medlem. EU har nylig økt tempo i forhandlingene med Tyrkia med Cameron's støtte, og skattebetalerne sender en milliard pund til Tyrkia for å hjelpe dem å bli medlem, uttalte nei-sidens leder Matthew Elliott.
Cameron blir også sterkt kritisert fordi han ikke har klart å få Storbritannias innvandring ned under 100.000 i året. Dette er Camerons egen målsetning.
EU-grense mot Syria
På nei-sidens nettsted er den siste nyheten at 2 milliarder pund i «britiske skattepenger» brukes til å hjelpe Albania, Serbia og Tyrkia – blant andre – til å bli EU-medlemmer.
Brexit-tilhengerne har fremholdt at Tyrkias høye kriminalitetsrate og store andel av våpeneiere er en sikkerhetstrussel mot Storbritannia, ifølge The Guardian. I tillegg advarer de om at den høye fødselsraten kan føre til en million nye immigranter i løpet av åtte år. De har også postet videoer av politikere som slåss i det tyrkiske parlamentet.
Nei-siden har sagt at «mordere, terrorister og kidnappere fra land som Tyrkia vil flokke til Storbritannia dersom vi blir værende i EU», ifølge ITV.
I en valgbrosjyre publisert av nei-siden er Tyrkia-temaet fremtredende, og et kart viser hvordan et EU med Tyrkia som medlem vil gi unionen grense til Syria og Irak. Nei-siden har også brukt dette poenget i valgretorikken:
– Velgerne vil ha tilbake kontrollen, ikke se en grensefri sone fra den britiske kanal til Syria, sa Elliott i forrige uke, i en uttalelse på nei-sidens nettsted.
Hundefløyter
Fokuset på Tyrkia er tydelig signal til briter med fremmedfrykt og innvandringsskepsis, skriver Financial Times-kommentator Philip Stephens:
«Hundefløyten har blitt byttet ut med tåkeluren. Forhandlinger om EU-medlemskap, blir vi fortalt, vil føre til at Storbritannia blir oversvømmet av millioner av (muslimske) tyrkere – de fleste av dem skurker og sosialklienter,» skriver Stephens.
- Plakaten som fikk britene til å reagere: Anklages for hatretorikk
Baronesse hoppet av
Flyktningfokuset og Tyrkia-taktikken har fått en av nei-leirens mest profilerte medlemmer til å hoppe av.
Baronesse Sayeeda Warsi kunngjorde mandag at hun hadde hoppet fra «nei» til «ja», på grunn av den «hatefulle og fremmedfiendtlige» tonen i valgkampen.
Hun sa til the Times at hun tok avgjørelsen etter at hun hadde sett den kontroversielle plakaten til Ukip, kalt «BRISTEPUNKT», som viser en stor strøm av flyktninger. Plakaten ble avduket av Ukip-leder Nigel Farage bare timer før Jo Cox ble drept forrige torsdag.
– Plakaten ble mitt bristepunkt. Jeg kan ikke fortsette å støtte dette. Skal vi fortelle løgner og spre hat og fremmedfrykt bare for å vinne et valg? Det går for langt for meg, sa Warsi til The Times.
- Kommentator Frank Rossavik: Et drap og en plakat snudde stemningen
Fremgang for ja-siden
Tyrkia-taktikken ser imidlertid ikke ut til å ha noe positivt utslag på meningsmålingene de siste dagene. De viser fortsatt fremgang for ja-siden. En måling fra The Daily Telegraph mandag viser at de som vil bli, har styrket seg med fem prosentpoeng. Statsminister David Camerons kampanje for å bli i EU har 53 prosent mot 46 for å forlate EU.
Meningsmålingsinstituttet ORBs måling viser 53 prosent for å bli, mens 46 prosent vil forlate EU. Survations måling viser 45 for å bli, 42 for å forlate. YouGov derimot opererer fortsatt med 42 prosent for å bli og 44 for forlate unionen.
Antall som ikke har bestemt seg, er omkring 12 til 14 prosent på de ulike målingene. Dette, og at flere av resultatene er innenfor feilmargin, gjør at det fortsatt er stor usikkerhet om hva som blir resultatet torsdag.
Raser mot Corbyn
Også på ja-siden (kampanjen som vil bli værende i EU) har det vært bråk om innvandring. Partifellene i Labour raser mot leder Jeremy Corbyn etter at han søndag sa at det «ikke er noen øvre grense» for hvor mange flyktninger Storbritannia kan ta imot.
Corbyn kom med uttalelsen da han var gjest på et BBC-program søndag, og han ble spurt om det burde være et tak på hvor mange som kan komme til Storbritannia.
– Jeg tror ikke du kan ha en [øvre grense] mens du har fri flyt av arbeidskraft, og fri flyt av arbeidskraft betyr at du har balanse i økonomien, sa Corbyn.
Ukip-leder Nigel Farage grep fatt i uttalelsen med begge hender, og sendte ut denne tweeten: