Verden

The Washington Post: Trump vurderer å benåde seg selv

USAs president Donald Trumps vurderer angivelig å benåde både seg selv og andre medarbeidere som kan ha samarbeidet med Russland i forkant av fjorårets valg.

Donald Trump skal ha konsultert rådgiverne sine for å undersøke hvorvidt han eventuelt kan benåde seg selv i Russland-saken, ifølge The Washington Post.
  • NTB

Ifølge The Washington Post har Trump konsultert rådgiverne sine for å undersøke hvorvidt han som president kan benåde seg selv, medarbeidere og familiemedlemmer i forbindelse med spesialetterforsker Robert Muellers gransking av mulig samrøre med Russland i forkant av presidentvalget.

BAKGRUNN: – Spesialetterforsker Mueller etterforsker Trump

Demokratenes leder i Senatets etterretningskomité, Mark Warner, reagerer sterkt.

– Muligheten for at presidenten vurderer benådning på et så tidlig stadium i denne pågående etterforskningen, er ekstremt urovekkende, sier Warner.

– Dersom de som har vært involvert i dette benådes, går man over streken, sier han.

Spesialetterforsker Robert Mueller leder granskingen av påstandene om russisk innblanding i det amerikanske valget.

Forsøker å undergrave Mueller

Ifølge avisen forsøker Trumps advokater å vingestekke Mueller, blant annet ved å avdekke spesialetterforskerens mulige interessekonflikter i saken. Warner reagerer også på dette.

– Russlands innblanding i valget i 2016 var et angrep på demokratiet vårt. Både etterretningskomiteen i Senatet og spesialetterforsker Mueller etterforsker nå om det var noen forbindelse mellom Russland og personer i Trumps valgkampteam, sier han.

The New York Times skriver også hvordan Trumps medarbeidere forsøker å undergrave Mueller og hans arbeid med å avdekke hva som har skjedd.

Tre kilder opplyser uavhengig av hverandre at det nå letes etter informasjon som kan diskreditere spesialetterforskeren og hans medarbeidere og eventuelt få dem sparket.

Flere Trump-rådgivere har sluttet i protest

Blant det som undersøkes er om Mueller eller noen i hans team har donert penger til demokrater og dermed kan anklages for å være partiske. Tidligere klienter blir også ettergått, og det samme blir Muellers forhold til den sparkede FBI-sjefen James Comey, skriver avisen.

Flere av Trumps juridiske rådgivere skal ha motforestillinger, blant dem Mark Corallo som har fungert som talsmann og som nå ikke lenger er en del av kampanjen som er satt i gang.

New York-advokaten Marc Kasowitz, som har vært en sentral skikkelse i teamet, er også stadig sjeldnere å se, forteller kilder med kjennskap til det indre liv i Det hvite hus.

Hardt ut mot justisministeren

Trump gikk tidligere i uken hardt ut mot sin egen justisminister Jeff Sessions. I et intervju med The New York Times sa presidenten at han aldri ville ha utnevnt Sessions hvis han hadde visst at han ville erklære seg inhabil og ikke lede Russland-granskingen.

LES OGSÅ: Trump angrer på utnevnelsen av Sessions

– Sessions skulle aldri ha trådt til side på denne måten. Hvis han visste på forhånd at han ikke kunne ha det overordnede ansvaret for Russland-granskingen, skulle han fortalt meg det. Så ville jeg ha utnevnt en annen person, sa Trump.

– Største heksejakten i politisk historie

At justisministeren erklærte seg inhabil, la grunnlaget for den senere utnevnelsen av Mueller som spesialetterforsker med ansvar for Russland-granskingen. Men Trump kritiserer også Mueller i intervjuet og advarer blant annet spesialetterforskeren mot å granske Trump-familiens finanser.

Granskingen har i økende grad rettet søkelyset mot flere av Trumps nære familiemedlemmer, blant dem Trumps sønn Donald Trump jr. og svigersønn og rådgiver Jared Kushner.

Det kan ha fatale konsekvenser for Trump-administrasjonen: Amerikansk politikk er full av drittpakker. Men Trump juniors håp om møkk fra Russland har skapt skandale.

My son Donald did a good job last night. He was open, transparent and innocent. This is the greatest Witch Hunt in political history. Sad!

Presidenten hevder å være utsatt for «den største heksejakten i politisk historie» i en Twitter-melding tidligere i juli. I samme tweet beskriver han det hele som «trist».

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Russland
  3. Etterforskning