Verden

Tyrkia etterlyser 35 pressefolk for angivelig terrorsamarbeid

Tyrkiske myndigheter har utstedt arrestordre på 35 personer i medie- og forlagsbransjen. De anklages for å ha forbindelser til predikanten Fethullah Gülen.

Journalister og aktivister utenfor retten i Istanbul 28. juli. De protesterte mot rettssaken mot journalister som er anklaget for å hjelpe terrororganisasjoner.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nyhetsbyrået Anadolu melder at ni av de ettersøkte er pågrepet på langt. De ettersøkte blir beskyldt for å ha brukt mobilappen Bylock for å mobilisere tilhengere i Tyrkia og for å tilhøre en terrorgruppe.

Flere tusen personer er de siste månedene pågrepet for å ha brukt Bylock.

Den islamske predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder står bak fjorårets kuppforsøk, skal angivelig gjøre bruk av den samme appen.

Gülen har bodd i selvpålagt eksil i USA siden 1999. Predikanten avviser at han sto bak det mislykkede militærkuppet.

Over 50.000 mennesker er pågrepet, og 110.000 andre er blitt sparket fra jobbene sine i offentlig sektor siden kuppforsøket 15. juli i fjor. Kritikere mener at Erdogan utnytter situasjonen til å bli kvitt alle politiske motstandere i statsapparatet.

Ifølge de siste tallene fra Plattformen for uavhengig journalistikk, P24, er 164 journalister fengslet i Tyrkia. Landet er rangert på 155. plass på Reportere uten grensers (RSF) pressefrihetsindeks.

Les også

  1. Syv tiltalte pressefolk løslates av tyrkisk domstol

  2. Erdogan ble rasende over avslørende journalistikk – nå risikerer journalister tiår i fengsel

  3. Forfulgte tyrkiske forleggere tildeles pris

  4. To av tre norske turister har droppet Tyrkia

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Journalistikk