Verden

USA satser på høyteknologi i våpenkappløpet med Kina og Russland

Laser- og elektromagnetiske kanoner kan snart være å se på dekk på USAs mange krigsskip.

Laserkanonen om bord på USS Ponce har vært i drift i rundt tre år. Ifølge mannskapet har den levert over enhver forventning. Bildet er fra utprøvningen av laservåpenet i 2014.
  • Tarjei Kramviken

Amerikanerne tester for tiden ny og revolusjonerende våpenteknologi, blant annet en laserkanon som nå står om bord på det amerikanske amfibiefartøyet USS Ponce.

Kanonen ble først testet i 2014. Nå er den operativ. CNN var nylig om bord og så at fartøyet skjøt ned en drone med det futuristiske våpenet.

– Det er mer presist enn en kule, sier kommandør og skipssjef Christopher K. Wells til TV-kanalen.

– Vi trenger ikke bekymre oss for vind, avstand eller noe annet, forklarer kapteinløytnant Cale Hughes, som er våpenoffiser om bord.

– Vi trenger ikke å følge målet. Vi angriper med lysets hastighet, så det er bare å peke og skyte, fortsetter han.

USS Ponce fotografert på vei gjennom Suez-kanalen i 2011. Tre år senere ble amfibiefartøyet, som opprinnelig var konstruert for å kunne sette i land marinesoldater enten med landgangsfartøyer eller helikoptre, utstyrt med en laserkanon.
  • Verden ruster opp. I denne saken kan du lese at en spent og usikker global situasjon fører til nye allianser i verdens våpenbasarer.

Varmer opp målet

Laserstrålen varmer opp målet til flere tusen grader og ødelegger det. Og mens et «skudd» med en laserkanon i praksis ikke koster noen ting, koster en tradisjonell sjø-til-luft-rakett opp mot flere millioner kroner pr. stk.

Laserkanonen går heller aldri tom for ammunisjon. Så lenge den har tilgang til nok strøm, kan den fortsette «å skyte» i det uendelige.

Dagens generasjon er først og fremst ment som forsvar mot fly, droner eller små båter. Men et topphemmelig utviklingsprosjekt tar sikte på å lage en variant som også er effektiv for å stanse innkommende raketter, ifølge CNN.

Hypermoderne skinnekanoner

Den amerikanske marinen utvikler også et annet våpen den håper vil revolusjonere den tradisjonelle skipskanonen.

På engelsk kalles den en «railgun». Våpenet har så langt ikke fått noe godt navn på norsk, men en direkte oversettelse blir «skinnekanon».

Det er en elektrisk kanon der to metallskinner skaper et elektromagnetisk felt som driver prosjektilet fremover i en rasende fart.

Den elektromagnetiske «skinnekanonen» kan få et prosjektil opp i langt høyere fart enn tradisjonelle kruttladninger. Den store utgangshastigheten gir «kulen» en voldsom anslagsenergi når den treffer noe. Flammene kommer av at elektrisiteten og den aerodynamisk motstand varmer opp prosjektilet så mye at aluminiumspartikler tar fyr.

En utfordring med våpnene er at de bruker enorme mengder energi. Bare ett av den amerikanske marinens konvensjonelle skip, den futuristiske jageren USS Zumwalt, kan generere nok strøm til å kunne ha skinnekanonen om bord.

I tillegg har det svært dyre utviklingsprosjektet vært plaget av mange problemer. Den enorme energimengden fører for eksempel til en enorm slitasje på kanonen hver gang den avfyres.

Jageren USS Zumwalt er det mest avanserte krigsskipet i den amerikanske marinen. Det er konstruert for å være vanskelig å oppdage med radar og har en overdimensjonert maskin for å kunne drive fremtidens strømkrevende våpen. Foreløpig er det ikke satt i operativ tjeneste.

Laser på land og til vanns

Også den amerikanske hæren jobber med å utvikle laservåpen som kan skyte ned helikoptre eller lavtflyvende bakkeangrepsfly, skriver Breaking Defense.

Neste år skal det lastebilmonterte systemet HEL-MTT etter planen testes, skriver nettstedet.

Hæren jobber også med å feste marinenes skinnekanon på en M109 felthaubits til bruk på land, ifølge bransjenettstedet Scout Warrior. Det kan øke feltartilleriets rekkevidde. Elektrokanonen kan også muligens brukes til å skyte ned droner, fly eller innkommende artillerigranater.

Promovideoen under er laget av den amerikanske marinens forskningsavdeling. Den viser det som var den første avfyringen av skinnekanonen.


De militære gradene i denne artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk ved å bruke graden i det norske sjøforsvaret som har tilsvarende NATO-nivå.

Les mer om

  1. Våpen