Verden

Sannfinnene rakner i Finland

Finlands utenriksminister Timo Soini forlater Sannfinnene og får med seg 19 andre riksdagsrepresentanter. Foto: AP / NTB scanpix 

Det høyrepopulistiske partiet Sannfinländarna i Finland rakner, og en rekke ledende politikere bryter ut, men regjeringen blir sittende.

Statsminister Juha Sipilä ba om et møte med presidenten for å oppløse trepartiregjeringen etter at Sannfinnene, eller Sannfinländarna, valgte den omstridte politikeren Jussi Halla-aho til ny leder. Valget førte til en splittelse i partiet, og samtlige av statsrådene fra Sannfinnene valgte å melde seg ut.

Men tirsdag ettermiddag opplyste Centern-lederen Sipilä at regjeringen kan fortsette med sine nåværende ministre og at regjeringskrisen dermed er avverget.

Den nye lederen for Sannfinnene kommer fra ytre høyre fløy og har kommet med en rekke kontroversielle utspill og uttalelser. I 2012 ble han dømt for hets mot en folkegruppe etter et islamkritisk innlegg på sin egen blogg.

  • Etter et sterkt valg for partiet i 2015, takket daværende leder Timo Soini nei til finansministerposten. Han var redd for å havne i Frp-fellen, mente finske kommentatorer. Les mer: Nå kommer kutt som svir, sannfinnesjefen reiser utenlands

Ikke forutsetninger

De to øvrige partiene i regjeringen, Centern og Samlingspartiet, slo mandag fast at det ikke lenger finnes forutsetninger for å samarbeide med Sannfinnene.

Ledervalget har også skapt stor strid innad i partiet, og tirsdag brøt 20 av partiets 37 representanter i den finske riksdagen ut og dannet et nytt parti

Valget av Sannfinnenes nye leder Jussi Halla-aho skaper splittelser i finsk politikk.

Nytt alternativ

Det nye partiet har fått navnet Nytt alternativ og ledes av Sannfinnenes tidligere leder, utenriksminister Timo Soini.

Samlingspartiet og Centern, som har henholdsvis 37 og 49 representanter i Riksdagen, vil med de 20 representantene fra Nytt alternativ fortsatt ha majoritet i Riksdagen.

Les også

  1. Politisk drama i Finland: Statsministeren ber presidenten oppløse regjeringen

  2. Håvard Narum skriver: At Sannfinnenes leder blir utenriksminister, viser at pragmatismen fortsatt råder i finsk politikk

  3. En ny og mer liberal alkohollov i Finland kan sette det norske Vinmonopolet i fare

Les mer om

  1. Sannfinnene
  2. Finland
  3. Juha Sipilä