Verden

Spionkollegene i FSB skjønte noe dramatisk hadde skjedd da sjefen forlot kontoret med en bag over hodet

Nå er han én av fire som er anklaget for høyforræderi.

President Vladimir Putin holder tale for FSB-offiserer i februar 2016. Minst tre FSB-offiserer, blant annet to som var til stede i denne salen, er arrestert for høyforræderi etter hackerskandalen i Russland. Foto: Kremlin.ru

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Han ble virkelig arrestert på en vakker måte, skrev den ultranasjonalistiske TV-stasjonen Tsargrad, som snakket med flere FSB-offiserer som var vitner da sjefen ble ført bort midt under en konferanse 4. desember.

Nestlederen i FSBs «senter for informasjonssikkerhet» Sergej Mikhailov er en av fire FSB- og sikkerhetsansatte som er arrestert anklaget for høyforræderi.

I tillegg er en tidligere datasikkerhetssjef i det russiske selskapet Kasparsky og den russiske hackeren «Lille Trille» også arrestert.

Nå risikerer flere av de fengslede opp til 20 års fengsel.

Hackerskandalen i Kreml og arrestasjonene har vært et sjokk både i FSB, Kreml og det russiske datasikkerhetsmiljøet.

Det er mange teorier og spekulasjoner om hva som er årsaken til massearrestasjonene:

Slik er det å få FSB på raid. Bildet er fra et av mange FSB-raid i 2016 - mot selskapet T Plus som ble eid av en russiske oligark mistenkt for å ha bestukket guvernører. Når du først blir arrestert og fengslet i Russland - av FSB - er det svært lite sjanser for at du blir frikjent. Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Forklaring 1: Lekket Kreml-brev?

En av forklaringene bak arrestasjonene, er at dette er en oppvask etter en dataskandale som rammet Kreml i fjor.

Hackergruppen «Lille Trille» klarte å stjele e-postene til Putins nære medarbeider med ansvar for Ukraina-konflikten, Vladislav Surkov.

E-postene viste hvordan Kreml og Surkov personlig var med på å destabilisere den politiske situasjonen i Ukraina i 2013 og 2014, samt plukke ut sjefer for opprørsrepublikkene.

Lederen for «Lille Trille», Vladimir Anikejeva, ble arrestert 9. november etter å ha blitt lokket fra Kiev til St. Petersburg av FSB.

Ifølge den russiske avisen RBC viste hackerarrestasjonen at de samme hackerne også jobbet for avdelingen til den arresterte FSB-sjefen.

FSBs «outsourcing» av hackeroperasjoner og datakrigføring gjør at hackergruppene kan operere mer fleksibelt – og ha direkte kontakt med Kreml.

Hovedkontoret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix

Forklaring nr. 2: Snakket med amerikanerne?

Enkelte vestlige medier kobler arrestasjonene til den store hackerskandalen i USA.

CIA, FBI og NSA har konkludert med at russiske myndigheter prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget gjennom hacking. Det førte til at Obama utviste 35 russiske diplomater.

Denne teorien går ut på at de arresterte kan ha vært kilder til denne informasjonen.

Anonyme etterretningskilder i USA sier til New York Times at «human sources» var avgjørende for at amerikansk etterretning konkluderte med at russiske hackere brøt seg inn i valgdatabaser i Arizona og Illinois.

FSB og GRU har de siste årene bygget opp flere avdelinger som driver med datakrigføring.

Samtidig skjedde de første arrestasjonene allerede 7. november, nesten to måneder før CIA, FBI og NSA offentliggjorde sin endelige konklusjon.

 • – Vær skeptisk. Vær kul!, Slik svarer den russiske superhackeren Alisa (32), som har fått skylden for å hacke Trump til makten.

Møte i Kreml med president Vladimir Putin, utenriksminister Sergei Lavrov, FSB-sjef Alexander Bortnikov og sjefen for den russiske utenlandsketterretningstjenesten SVR Sergei Naryshkin. Møtet fant sted 19. desember 2016 etter drapet på den russiske Tyrkia-ambassadøren Andrei Karlov. Foto: SPUTNIK / X02440

Forklaring nr. 3: Maktkamp i FSB

Arrestasjonene kan også henge sammen med en av de mange stridene i de russiske sikkerhetstjenestene. Mikhailovs sjef Andrei Gerasimov trakk seg fra jobben i høst.

Etter slike sjefsskifter er det ikke uvanlig i Russland at hodene ruller nedover i systemet og de ulike sikkerhetssjefene kjemper om innflytelse, ressurser og penger.

Det er heller ikke uvanlig at noen dør. En annen tidligere FSB-sjef ble funnet død i bilen sin, uten at noen vet hvorfor

– Stemningen sentralt i sikkerhetstjenesten er nervøse nå, skriver avisen Novaja Gazeta.

– Anklagene mot FSB-offiserer for forræderi styrker indirekte amerikanernes mistanke, mener avisen.

Gerasimov og Mikhailov falt i kampen mellom patrioter og globalister om «Big Data», hevdet den ultranasjonalistiske-religiøse TV-kanalen Tsargrad, som eies av oligarken Konstantin Malofeev.

Fengslingen av hackeren «Lille Trille» ble mandag forlenget til mars 2017.

Les mer om

 1. FSB
 2. Hacking
 3. Etterretning
 4. Russland
 5. Ukraina