Verden

Avhopper: Nord-Korea villig til å ødelegge amerikanske storbyer med atomvåpen

BEIJING (Aftenposten): Kim Jong-un har foreløpig ikke teknisk mulighet til å angripe USA med atomraketter, men den nordkoreanske lederen arbeider iherdig med saken, ifølge diplomaten Thae Yong-ho.

Avhopperen Thae Yong-ho advarer om at Nord-Korea kan komme til å starte en atomkrig dersom regimet blir truet.
 • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
  Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Thae hoppet i august 2016 av fra Nord-Koreas ambassade i London. Fra sitt nye hjem i Sør-Koreas hovedstad Seoul forteller han i et omfattende intervju med BBC at Pyongyang-regimets leder under gitte omstendigheter vil gå til atomangrep mot erkefienden USA:

– Kim Jong-un vet at kjernefysiske våpen er den eneste garanti for at han kan beholde makten. Og jeg tror Kim Jong-un vil trykke på knappen til disse farlige våpnene idet han tror at hans makt og hans dynasti er truet, sier Thae Yong-ho.

Han er også overbevist om at det en gang vil komme en folkereisning mot Kim Jong-un og Nord-Koreas stalinistiske familiedynasti.

– En dag vil regimet kollapse, sier han, og spår at det vil skje etter at folket i det lukkede landet har fått tilstrekkelig informasjon om verden utenfor.

 • En båttur på Yalu-elven: Grensen Nord-Koreas regime frykter

Sier Kim kan komme til å ødelegge Los Angeles

En av de mest høytstående avhoppere fra Nord-Korea noensinne forteller at det var diskusjoner i den nærmeste familie som førte frem til den dramatiske beslutningen om å bryte med Pyongyang-regimet. Den tidligere nestkommanderende ved ambassaden betror også den britiske kringkastingens medarbeider at han savner familiens liv i London, og lengter tilbake til vennene i tennisklubben.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un studerer et rakettstridshode. Det er grunn til å frykte at landet om ikke altfor lenge vil være i stand til å sende missiler med atomladninger mot mål i USA.

Hvor langt er Kim villig til å gå med et kjernefysisk angrep, vil intervjueren vite:

- Ville han ødelegge en by som Los Angeles, selv som gjengjeldelsen uten tvil ville bety hans egen død?

– Ja, svarer Thae:

– Han vet at om han taper makten, så er det hans siste dag. Derfor kan han komme til å gjøre hva som helst, til og med angripe Los Angeles. Når du vet at du uansett vil bli drept, er du villig til å gjøre hva som helst. Det er et menneskes normale reaksjon, mener avhopperen.

Antar at broren er sendt i fangeleir

Thae Yong-ho betegner Nord-Koreas leder som fullstendig hensynsløs. Han får tårer i øynene idet han konstaterer at hans bror og andre i familien nå med sikkerhet lider på grunn av Thaes avhopping. Trolig er de plassert i en av Nord-Koreas beryktede fangeleirer.

Nord-Koreas tidligere viseambassadør til London, Thae Yong-ho, frykter at regimet i Pyongyang har sendt hans bror og andre familiemedlemmer i fangeleir som hevn for at han hoppet av.

– Jeg vil gjøre alt som er mulig for å styrte regimet for å redde ikke bare mine familiemedlemmer, men hele Nord-Koreas folk fra slaveriet, sier avhopperen, som føler seg sikker på at han vil se sin bror igjen en gang:

-Min drøm er å kunne komme tilbake til min egen hjemby.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/jorgenlohne

jl@ap.no

Les mer om

 1. Kim Jong-un
 2. Los Angeles
 3. USA
 4. Nord-Korea
 5. London
 6. BBC
 7. Atomvåpen