Verden

Japansk milliardær første SpaceX-turist til månen

Japans 18. rikeste mann er den første private passasjeren til å fly rundt månen etter å ha signert med Elon Musks SpaceX. Han tar med seg opptil åtte personer.

RUNDT MÅNEN: 42 år gamle japanske Yusaku Maezawa er SpaceX' første kunde som skal fly i bane rundt månen. Han ble presentert under en pressekonferanse ved selskapets hovedkvarter i California mandag kveld. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Helt siden jeg var barn har jeg elsket månen. Dette er en livslang drøm, sa 42 år gamle Yusaku Maezawa under en pressekonferanse ved SpaceX' hovedkvarter i California mandag kveld.

Maezawa er daglig leder av Japans største nettbaserte kjøpesenter, og har en formue til en verdi av 3 milliarder dollar, rundt 24 milliarder norske kroner, ifølge Forbes Magazine.

Han er også en stor kunstsamler og har derfor bestemt seg for å invitere seks til åtte kunstnere, arkitekter, designere og andre kreative mennesker med seg på turen rundt månen.

– De vil bli bedt om å lage noe etter de returnerer til jorden. Disse mesterverkene vil inspirere drømmer i oss alle, sa 42-åringen.

MODIG: Grunnlegger og administrerende direktør av SpaceX, Elon Musk (venstre), kaller den japanske milliardæren Yusaku Maezawa modig og er glad han vil være med til månen. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix

Hemmelig pris

SpaceX-grunnlegger og Tesla-sjef Elon Musk beskriver Maezawa som den «modigste» og «beste eventyreren».

– Han meldte seg og vi er beæret over at han valgte oss, sa Musk på pressekonferansen.

Musk ønsket ikke å kommentere hvor mye den rike japaneren må betale for turen til månen, men tilføyde at det vil være gratis for reisefølget.

I 2001 ble den amerikanske forretningsmannen Dennis Tio den første turisten som besøkte verdensrommet. Han betalte rundt 20 millioner dollar for å være med et russisk romskip til den internasjonale romstasjonen.

Farlig romferd

SpaceX-sjefen påpeker at dette ikke er en enkel oppgave.

– Når du skyver grensa, er det ingen garanti. Det er en sjanse for at noe kan gå galt, sa Musk.

Turen til månen vil skje om bord i rakettflyet Big Falcon Rocket, som ifølge Musk muligens ikke vil være klar for turer med mennesker om bord før om minst fem år.

Les mer om

 1. SpaceX
 2. Elon Musk

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Vellykket oppskytning for SpaceX

 2. KULTUR
  Publisert:

  Landet trygt: I år overtar milliardærene supermaktenes førsteplass i romkappløpet.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Tesla-aksjen opp igjen etter Musk-tvitring

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Musk: «Umulig» å ta Tesla av børs

 6. VERDEN
  Publisert:

  SpaceX har koblet seg på Den internasjonale romstasjonen