Verden

Myndighetene i Thailand trapper opp redningsarbeidet i grotten

Flere internasjonale eksperter har ankommet Thailand, og redningsaksjonen i grotten hvor elleve gutter og treneren deres er savnet trappes opp.

Redningsmannskap fra seks ulike land jobber på spreng for å hente ut de tolv personene fra grotten i Thailand. Søndag morgen var australske polititjenestefolk på plass. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Vi er her for å hjelpe den thailandske regjeringen med deres operasjon, sier Cameron Noble fra Australias utenriksdepartement.

Han ankom Tham Luang Nang Non-grotten søndag morgen lokal tid, sammen med en gruppe på seks australske polititjenestefolk, som har erfaring med å dykke i grotter.

Den australske gruppen har slått seg sammen med fem kinesiske klatrere, 32 amerikanske spesialsoldater, tre britiske dykkere, en britisk grotteekspert, samt to redningsgrupper fra Myanmar og Laos. Tilsammen deltar om lag 1.000 mennesker i operasjonen.

  • I en uke har amerikanske spesialsoldater og britiske grotteeksperter lett etter guttene i grotten. Fortsatt er det ingen livstegn.

Nytt håp

Kraftig regnvær gjorde at guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, forrige lørdag ble fanget inne i den 10 kilometer dype labyrinten. Siden har ingen sett eller hørt livstegn fra dem.

Store mengder nedbør fulgte i dagene som kom og bød på problemer for redningsmannskapet, men søndag hadde det lettet.

– Jeg føler meg lykkeligere enn jeg har gjort på lenge. Det er mange god tegn. Regnet har stanset og redningsmannskapet har funnet nye mulige måter å omdirigere vannet på, sier lagets hovedtrener, Nopparat Khanthavong.

Lørdag klarte marinejegere å ta seg inn til et sted der flere av grottegangene møtes.

Fant nye rom

Lørdag greide marinejegere å ta seg inn til et sted der flere grotteganger møtes. Dette har tidligere ikke vært mulig på grunn av de store mengdene med regn, som førte til at dykkerne ikke kunne navigere i det grumsete vannet. Myndighetene i landet tror guttene oppholder seg i et stort grottekammer 2–3 kilometer lenger inne.

Dykkere tok seg inn til det samme stedet tidligere i uken, men ble da tvunget tilbake av flomvannet. Kraftige pumper har siden senket vannstanden noe, men det er fortsatt vanskelig å gå lenger inn.

Les mer om

  1. Thailand