Verden

Det har stormet mot presidenten i et døgn. Nå sier Trump at han glemte ett ord.

NEW YORK (Aftenposten): President Donald Trump sier tirsdag at han mente å si at «det ikke var noen grunn til at det ikke skulle være Russland» som blandet seg inn i det amerikanske valget.

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

President Donald Trump møtte mediene i Det hvite hus tirsdag ettermiddag, i et tydelig forsøk på å dempe gemyttene etter Putin-toppmøtet.

– Mitt møte med Putin var veldig interessant på så mange måter. Men jeg vil begynne med å kunngjøre at jeg har full tillit til USAs etterretningsbyråer. La meg være helt klar: Jeg aksepterer vår etterretnings konklusjon om innblandingen i 2016, sa Trump.

Trump forklarte til journalistene at hans kommentar om valginnblanding, var en misforståelse på grunn av en forsnakkelse. Han mente å si at det «ikke var noen grunn til at det ikke skulle være Russland» som sto bak og blandet seg inn i valget i 2016.

– Jeg trodde jeg var tydelig. Men da jeg kom hjem og fikk en utskrift av pressekonferansen, skjønte jeg at jeg trenger å klargjøre dette. I en viktig setning sa jeg ordet «would» i stedet for «wouldn’t», forklarte Trump, som sa at han også hadde sett et videoklipp av sin egen kommentar.

– Setningen skulle vært «I don’t see any reason why it wouldn’t be Russia».

Presidenten understreket også at Putins innblanding ikke hadde noen påvirkning på valgresultatet, men at han aksepterer sikkerhetstjenestenes konklusjon om at innblandingen har skjedd. Men så la presidenten til:

– Det kunne også vært noen andre folk som gjorde det, det er mye folk der ute.

Krisemøte i Det hvite hus

Trump understreket at hans regjering vil ta aggressive steg for å hindre at russisk innblanding skjer igjen i fremtidige valg.

Ifølge CNN møtte hele Trumps sikkerhetsteam i kriserommet «The Situation Room» tirsdag morgen for å komme frem til en respons som kunne ta brodden av den voldsomme kritikken mot presidenten.

Trump leste opp mesteparten av uttalelsen fra et dokument og tok ingen spørsmål.

Håndskrevne notater var synlig på dokumentet som Trump leste fra. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB scanpix

President Trump takket dessuten NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han var tydelig på at han mente NATO-møtet i forrige uke hadde vært en stor suksess.

– Stoltenberg var fantastisk. Han sa at han aldri hadde sett en slik økning i pengestøtten til organisasjonen, sa Trump.

 • NYHETSANALYSE: Mens Trump satt på flyet hjem, friket USA ut. Toppmøtet ble Trumps verste dag som president.

USAs president Donald Trump møtte pressen tirsdag etter et hektisk døgn. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB scanpix

Trump på Twitter: Putin-møte bedre enn NATO-møte

Den massive kritikken mot president Donald Trump fortsatte i USA tirsdag morgen. Kommentargruppen i The Wall Street Journal, vanligvis blant presidentens fremste tilhengere, kalte pressekonferansen i Helsinki «en personlig og nasjonal skam».

Det har vært stille fra Det hvite hus om det katastrofale møtet med Russlands president Vladimir Putin. Pressesjef Sarah Huckabee Sanders har ikke kommet med noen pressemeldinger og har avlyst den daglige briefingen.

Lederen for Representantenes hus, Paul Ryan, måtte ut og dempe gemyttene etter Trumps uttalelser. - Det er ingen tvil om at Russland har blandet seg inn i valget og fortsetter å undergrave demokrati i hele verden, sa han i en uttalelse i går. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB scanpix

Det eneste tegnet til liv kom fra Trumps twitterkonto. Der var det lite som tydet på at presidenten hadde tatt inn over seg noe av kritikken, som også har kommet fra svært mange av hans støttespillere.

«Mens jeg hadde et godt møte med NATO, og fikk på plass store pengesummer, hadde jeg et enda bedre møte med Russlands Vladimir Putin. Dessverre rapporterer ikke mediene om dette, Fake News går av skaftet,» skrev presidenten på Twitter.

«Økonomien er sterkere enn noensinne!» skrev Trump etterpå.

Donald Trump snakket om møtet sitt med Russlands president Vladimir Putin tirsdag. Den amerikanske presidenten leste mesteparten av uttalelsen fra et ferdigskrevet dokument. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB scanpix

While I had a great meeting with NATO, raising vast amounts of money, I had an even better meeting with Vladimir Pu … https://t.co/4BGXYfNXl9The economy of the United States is stronger than ever before!

Ikke som planlagt

Noen av presidentens rådgivere har gitt anonyme kommentarer til amerikanske medier. De har fortalt at Trump hadde fått hundrevis av sider med bakgrunnsinformasjon og politiske poenger for å forberede seg på samtalene med Putin.

Reuters og andre rapporterte tirsdag at Trumps rådgivere fortalte at presidenten hadde ignorert deres råd.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du gjerne vil lese mer om kan du ta kontakt med henne på Facebook.

Les også

Trump trosset egne rådgivere under pressekonferansen med Putin, ifølge Washington Post

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Helsinki
 4. Russland
 5. Vladimir Putin
 6. Jens Stoltenberg