Verden

Eksplosjon under presidentens valgmøte i Zimbabwe

En eksplosjon har rystet et stadion der Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa holdt valgkamptale. Han er uskadet, ifølge statlige medier.

En eksplosjon rystet lørdag stadionet i byen Bulawayo i Zimbabwe, der president Emmerson Mnangagwa holdt et valgkampmøte i forkant av valget i juli.
  • og NTB

Flere personer ble ifølge øyenvitner såret i eksplosjonen, som skjedde i byen Bulawayo under et valgkamparrangement i regi av regjeringspartiet ZANU-PF.

En talsmann for presidenten sier til avisen Zimbabwe Herald at Mnangagwa er brakt i sikkerhet i et regjeringsbygg i Bulawayo, der han hadde holdt en valgkamptale.

Øyenvitner forteller at eksplosjonen skjedde rett etter at Mnangagwa hadde avsluttet sin tale og forlatt scenen på White City Stadium. Bilder viser helsepersonell som løper til stedet, mens statlig fjernsyn avbrøt sendingen.

  • Zimbabwes «krokodille» får kjeft for kostbar koffert – valgkamp i gang

Den statlige avisen Zimbabwe Herald omtaler eksplosjonen som et drapsforsøk rettet mot Mnangagwa.

Røyk fra VIP-teltet

Video publisert på nett viser Mnangagwa som vinker til folkemengden, før han går inn i et VIP-telt ved siden av scenen. Sekunder senere skjer eksplosjonen, folk dukker og hyler og røyk sveller opp.

Presidentens talsmann George Charamba sier etterforskningen er i gang og viser samtidig til at det har vært «flere forsøk» de siste årene på å ta livet av Mnangagwa.

Mnangagwa kom til makten i november i fjor etter at den mangeårige lederen Robert Mugabe gikk av under massivt militær press. Zimbabwe skal holde valg 30. juli, det første uten Mugabe siden uavhengigheten i 1980.

Våpendrager og Mugabes beste venn

Mens Mugabe var kjent for å undertrykke sine politiske motstandere, har Mnangagwa lovet at valget skal gjennomføres etter demokratiske spilleregler og med internasjonale observatører til stede.

Kritiske røster tror ikke på de helt store endringene og viser til at Mnangagwa i 37 år var en av Mugabes mest trofaste våpendragere. (NTB)