Nå skjerper USA reglene for håndbagasje

Til helgen blir det strengere håndbagasjeregler for reisende til USA. Reisende vil bli sjekket ved utreise fra Norge.

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
  • NTB

Mengden av sminke og andre pulverartikler skal kontrolleres før det blir tatt med som håndbagasje, skriver flysmart24no.

Amerikanske myndigheter krever at de som skal ha med seg pulver over en viss mengde, sender dette i innsjekket bagasje. Tas pulveret med i håndbagasjen, vil passasjeren bli nektet å ta det med om bord i flyet.

– Det stemmer at det i månedsskiftet juni–juli blir innført ytterligere tiltak på flygninger til USA. I korte trekk gjelder det restriksjoner på pulver i mengder over 350 milliliter i håndbagasje. Dette tilsvarer innholdet i en colaboks, opplyser Jørgen Ingebrigtsen, seksjonssjef for sikkerhet i Luftfartstilsynet.

USA krever disse ekstra tiltakene for alle direkteflyginger til USA. Det vil med andre ord gjelde SAS’ avganger til New York, og Norwegians avganger til ulike steder i USA.

Også de som har med pulver under den angitte mengden, må regne med å få spørsmål om det. Unntakene er morsmelkerstatning og reseptbelagt medisin, som kan være i håndbagasjen selv om mengden overstiger over 350 milliliter.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter mener pulveret kan skade eller irritere andre reisende og personalet om bord. En lignende regel er allerede innført på amerikansk innenriks luftfart.