Norsk kvinne drept i Berlin - 39 år gammel mann tiltalt

BERLIN (Aftenposten.no): Lene Sand (36) fra Mandal reiste til Berlin for å treffe en kunstnervenn i fjor sommer. Men en sen natt ble hun stukket til døde, pakket i en trillekoffert og dumpet i elven Spree etter å ha blitt fraktet tvers gjennom byen.

Lene Sand (36) fra Mandal skal ha blitt drept i dette lokalet, en kafé og et kunstlokale.
  • Håkon Letvik

Drapet på den norske kvinnen blir av tyske medier omtalt som det mest groteske drapet som ble begått i Berlin i fjor.

I den tyske hovedstaden er det i overkant av 100 drap i året.

En 39 år gammel mann er nå tiltalt for drapet. Etter det Aftenposten erfarer vil saken trolig komme opp for tingretten i bydelen Tiergarten i juli eller august.

Mannen som er tiltalt er opprinnelig fra Chile, men har bodd i Berlin siden 2007. Etter drapet rømte han til Mexico, hvor han i september i fjor ble arrestert etter en internasjonal arrestordre.

Etter varetekt og en omfattende utleveringsprosess ble han i mars overført til Tyskland.

Utlevert fra Mexico

– En mann som ble etterlyst etter drapet er utlevert til Berlin fra Mexico. Det har pågått en omfattende etterforskning og saken er oversendt til retten i Berlin. Vi venter på nærmere tilbakemelding derfra om når saken kan komme for retten, sier statsadvokat Martin Steltner i Berlin til Aftenposten.

– Det er en stor lettelse for Lene Sands familie at saken nå synes oppklart, og at saken kommer opp for retten. Det har vært en stor belastning å oppleve at deres datter og søster ble drept på denne måten i utlandet, sier bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger i advokatfirmaet Avocado i Oslo.

– Tysk politi har gjort en stor innsats for å oppklare saken. De pårørende ser frem til at saken kan nærme seg en avslutning. Men selve rettssaken vil også bli en stor belastning for dem.

Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger i advokatfirmaet Avocado var i Berlin før pinse for å forberede rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept Lene Sand fra Mandal.

Unger er en av få norske advokater som har både norsk og tysk advokatbevilling. Dermed kan han bistå familien i Norge og også opptre med fulle rettigheter som advokat under den kommende rettssaken i Berlin.

I Tyskland har de fornærmede og deres advokat sterkere rettigheter enn i Norge, og bistandsadvokaten kan opptre nærmest som en hjelpeaktor.

– Grufulle detaljer

Bistandsadvokaten har anmodet norske og tyske medier om å skåne Lene Sands familie for direkte henvendelser, på grunn av den påkjenning saken er for dem.

– Selv om det vil være belastende, vil noen i familien være til stede under deler av rettssaken. Det er jo grufulle detaljer som jeg nå ikke ønsker å kommentere nærmere, sier Lundevall-Unger.

Bistandsadvokaten var før pinse i konferanse med dommeren og statsadvokaten i Berlin for å planlegge rettssaken.

Ble knivstukket i kunstnerlokale

Etter tiltalen skal den 39 år gamle mannen ha knivstukket Lene Sand til døde en natt i begynnelsen av juni i fjor.

Drapet skal ha skjedd i Paradise Kultur Raum i Wedding, en kombinasjon av kafe og kunstutstillingslokale. Sand skal ha blitt kjent med 39-åringen i Berlin. Forut for drapet skal det har vært flere fester i galleriet, hvor både den norske kvinnen og den chilenske mannen var til stede.

Etter drapet ble den døde kvinnen liggende skjult i et bakrom i kunstnerlokalet i flere dager, mens uvitende kunstinteresserte gikk rundt i de andre rommene for å se på kunst og drikke øl og vin.

Den tiltalte mannen skal ha fraktet liket av Lene Sand hit, til S-banestasjonen ved Treptower Park i Berlin.

Noen dager etter drapet skal tiltalte ha pakket den døde kvinnen inn i en kamuflasjefarget koffert, som så ble lagt inn i en større, svart trillekoffert.

Deretter skal kofferten ha blitt trillet ca 500 meter bortover gaten til S-bane-stasjonen i Wedding.

Ble fraktet ni stasjoner

Med forstadstoget gikk ferden videre de ni stasjonene til Treptower Park, en av de største og mest populære parkene i det tidligere Øst-Berlin.

En handlevogn som lå henslengt i et buskas utenfor stasjonen skal så ha blitt brukt til å frakte kofferten noen hundre meter bort til elven Spree.

Der ble kofferten utstyrt med noen tunge gjenstander, slik at den skulle synke og forsvinne i elven.

Men kofferten ble likevel neste dag funnet av en eldre mann som var på tur med hunden sin. Det makabre funnet skapte stor oppmerksomhet i Berlin.

Lene Sand ble funnet drept i en koffert som ble dumpet i elven Spree her, ved Treptower Park.

En av Berlins fem mordkommisjoner iverksatte en omfattende etterforskning. Først mål var å finne ut hvem den drepte kvinnen var. Lene Sands smykker, sko og klær ble vist i aviser og på TV sammen med de to koffertene. Vitner meldte seg og sporene førte til kunstnerlokalet i Wedding.

Fant blodspor

Inne i de slitne rommene fant politiet blodspor og andre tegn på at det hadde skjedd et drap. Mannen som drev lokalet var sporløst forsvunnet, og han ble etterlyst internasjonalt.

Alle hans venner, naboer til kunstnerlokalet, øyenvitner som hadde sett transporten med trillekofferten og alle andre bekjente ble også avhørt.

Tysk politi har også gjort grundige undersøkelser om Lene Sand i Norge.

Tiltalt for forsettlig drap

Tiltalen på forsettlig drap har en strafferamme fra fem år til femten års fengsel. Hvis det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, kan det ilegges livstids fengsel, som i praksis innebærer 26 år. Under formildende omstendigheter er strafferammen fra ett til ti års fengsel.

At tiltalen lyder på forsettelig drap, tyder på at politi og påtalemyndighet ikke mener å kunne bevise at drapet var planlagt, noe som etter tysk strafferett ville ha vært mord med en strafferamme på fengsel på livstid.

Aftenposten har foreløpig ikke greid å få noen kommentar fra den tiltaltes forsvarer om hvordan 39-åringen stiller seg til tiltalen.

Trolig for retten i juli eller august

Saken vil bli ført i Kriminalgericht Moabit hvor alle straffesakene i Berlin - rundt 70 000 i tallet hvert år - blir gjennomført.

Rettsbygningen er et enormt kompleks bygget av keiser Wilhelm II før 1900. Inngangspartiet er så stort at Berlins mest kjente symbol - Brandenburger Tor - kunne passe inn.

Kriminaldomstolen har også sitt eget fengsel vegg i vegg, med 1000 celler. Der har den 39 år gamle drapstiltalte sittet varetektsfengslet siden han ble utlevert fra Mexico.