Mugabes etterfølger krever sikkerhetsgaranti for å vende hjem

HARARE (Aftenposten): Emmerson Mnangagwa flyktet fra Zimbabwe fordi han fryktet for sitt liv. Hæren og regjeringspartiet vil ha ham som landets nye president, men «Krokodillen» nekter å komme hjem før han får garanti for sin sikkerhet.

Daværende visepresident Emmerson Mnangagwa (t.v.) og president Robert Mugabe i 2014. Nå er de to politiske motstandere, men skal ifølge Zimbabwes forsvarssjef snart møtes for å drøfte de politiske omveltningene i landet. Mnangagwa sier han flyktet fra landet fordi det var lagt planer om å drepe ham.
Aftenpostens medarbeider i Harare: JØRGEN LOHNE

En stor folkemengde tok tirsdag ettermiddag oppstilling ved parlamentet i Harare for å kreve Roberts Mugabes avgang, med rop av slagord, sang, dans og plakater. Inne i bygningen behandlet de folkevalgte kravet om riksrett, som er fremsatt av presidentens eget parti, ZANU-PF.

– Vi er ikke redde lenger! Han må fjernes fra makten, nå! roper Farai (36) for å overdøve lyden av mengden som roper «ngaaende, ngaaende» – gå av, gå av!

Farai (i midten) med en plakat som oppfordrer de folkevalgte om å redde zimbabwerne fra deres 93 år gamle president.

– Her er vi samlet, zimbabwere fra både regjeringspartiet og opposisjonen, og vi har ett krav: Gå nå! roper Morgan, en mann i 40-årene.

Folkevalgte eller ansatte i Zimbabwes parlament (i bakgrunnen) betrakter fra balkongen den store folkemengden som krever at de nå sørger for at Robert Mugabe blir fjernet fra presidentstillingen.

Visepresident: Planer om å drepe meg

Tidligere visepresident Mnangagwa (75) er ventet tilbake til landet om kort tid og vil etter hjemkomsten møte president Robert Mugabe, erklærte Zimbabwes forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag kveld.

Men Mnangagwa opplyser tirsdag at han først vil komme når han er overbevist om at hans personlige sikkerhet kan garanteres.

Visepresidenten ble sparket av Mugabe for et par uker siden. Årsaken til at han deretter flyktet fra landet, var at han hadde fått vite om en sammensvergelse for å drepe ham, sier Mnangagwa, ifølge BBC.

Militærsjef: Løsning nærmer seg

Ifølge militærets egen kunngjøring har generalene holdt flere møter med Mugabe, som først søndag og deretter mandag nektet å følge oppfordringer om å gå av frivillig.

Forsvarssjefen gir uttrykk for at diskusjonene med presidenten har vært konstruktive, og at «det nærmer seg en løsning».

Han ber om ro i landet så lenge de militæres intervensjon for å endre den politiske ledelsen pågår.

En av anklagene som fremmes i riksrettsforslaget, og som deles av folket, er at presidenten rett og slett er for gammel, slik denne demonstranten utenfor parlamentet poengterer.

Krav om riksrett behandles tirsdag

Samtidig hadde ZANU-PF gjort det klart at partiet tirsdag ville fremme et formelt forslag i parlamentet om å reise riksrettstiltale mot Mugabe, for å avsette Zimbabwes leder siden 1980.

Opposisjonen har tidligere forsøkt å stille Mugabe for riksrett, uten mulighet for å oppnå det nødvendige flertall. Men når regjeringspartiet som Mugabe selv stiftet for 30 år siden, nå har bestemt seg for å bruke denne fremgangsmåten for å frata sin avsatte og ekskluderte leder presidentembetet, er situasjonen en helt annen:

ZANU -PF har alene solid flertall i både nasjonalforsamlingen og senatet. Det er derfor liten tvil om at så vel riksrettsanklage som avsettelse vil bli vedtatt dersom representantene i de to kamrene avgjør at dette skal bli den tidligere frigjøringsheltens avskjed med Zimbabwes politiske liv.

Juridiske eksperter mener det vil være mulig å kaste Mugabe som statssjef i løpet av de nærmeste par dagene.

Blant de alvorligste anklagene som reises mot presidenten, er at han misbrukte sin stilling for å gi sin kone Grace Mugabe (52) stor politisk makt og sikre at hun skulle bli hans etterfølger.

– Hadde fortjent en verdig avgang

Emmerson Mnangagwas kallenavn er «krokodillen» og hans støttespillere kaller seg Team Lacoste, etter klesmerket som har krypdyret som logo.

På en parkbenk ved African Union Square sitter Brian (40), kledd i en ny skjorte med krokodille over venstre brystlomme.

– Viser du din støtte til den kommende presidenten? Du er kanskje medlem av Team Lacoste?

Han ler godt: – Nei da, jeg bare liker disse klærne.

Kona Grace har ødelagt alt for den gamle frihetshelten Robert Mugabe, mener Brian.

Det er noen timer før den store folkemengden inntar parken for å kreve fortgang i prosessen med å fjerne Mugabe, og Brian blir alvorlig da vi snakker om det som trolig skal skje i parlamentsbygningen cirka 100 meter unna samme ettermiddag. Han er ikke glad for at det ser ut til å ende med riksrett:

– Alle innser jo at Robert Mugabe ikke lenger kan være Zimbabwes president. Men jeg skulle inderlig ønske at han kunne få gå av på en verdig måte. Det mener jeg han har fortjent, etter alt han ofret da han ledet kampen for å befri dette landet. Mugabe har betydd mye for oss zimbabwere og alle afrikanere, sier den arbeidsløse flyingeniøren som livnærer seg som handelsmann.

Bak ham, på Nelson Mandela-avenyen, kjører to pansrede kjøretøyer med grovt skyts og soldater med automatrifler forbi og minner alle om at hæren ennå ikke har avsluttet sitt selvpålagte oppdrag om å rydde opp.

– Hadde det ikke vært for den unge og ambisiøse konas manipulering, ville vi ikke vært i denne situasjon. Det er Grace Mugabe som har skylden for at folket har vendt seg mot presidenten, mener Brian.

Panservogn med soldater på Nelson Mandela avenyen i Harare, like ved parlamentet.

Ekspert: Neppe store forbedringer med «krokodillen»

Mnangagwa fikk tidligere i november sparken som visepresident, nettopp fordi Mugabe ønsket å rydde vei for Grace.

Det var dette som utløste militærets intervensjon og prosessen som nå etter alt å dømme vil lede frem til slutten for den gamle lederens 37 år lange styre.

Men ingen bør vente store forandringer i Zimbabwe med Mnangagwa, som før han falt i unåde, i alle år var en av Mugabes nærmeste medarbeidere, advarer forsker Stein Sundstøl Eriksen ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt).

– Han var tett involvert i massakrene på 1980-tallet, i Zimbabwes krigføring i Kongo og har vært helt sentral i forfølgelsen av opposisjonelle, påpeker Sundstøl Eriksen overfor NTB.

Det er ingenting som tyder på at Mnangagwa vil føre en politikk som er særlig annerledes enn Mugabes, mener forskeren.

-Viktig med endring, uansett

– Zimbabwes innbyggere snakker med én stemme. Min oppfordring til president Mugabe er at han bør ta hensyn til folkets opprop om å gå av, slik at landet kan utvikle seg videre og bevare hans arv, sier Mnangagwa tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Brian på parkbenken foran parlamentet mener at Mnangagwa ikke skal dømmes ut på forhånd:

– Selv om han har vært Mugabes lojale medarbeider, betyr ikke det at han vil fortsette i samme spor. Nå er det viktig med endring, uansett. Mugabe må bort, og så får vi bare håpe at den nye ledelsen vil bringe nye og gode ideer til hvordan vi kan få orden på økonomien og få et bedre styre av landet vårt. Hvem vet, kanskje jeg får meg jobb igjen, sier 40-åringen til Aftenposten.

Sta Mugabe innkalte til regjeringsmøte

Mugabe har ikke vist noe tegn til at vil følge de mange oppfordringene om å trekke seg, og tirsdag innkalte han til regjeringskonferanse.

Ministrene valgte imidlertid å boikotte møtet, som ikke ble noe av, melder den statseide avisen Herald.