Briten skaper trøbbel for rike russere som begår menneskerettsbrudd. Nå klages det på måten Putin jager ham.

En rekke autoritære stater beskyldes for å bruke politisamarbeidet Interpol for å stoppe regimekritikere.

EU, Europarådet og menneskerettighetsorganisasjoner hevder at Russland de siste årene har utstedt mange arrestordrer for å få tak i regimekritikere som har flyktet til utlandet.
  • Per Kristian Aale

Klokken var ni onsdag forrige uke da det banket på døren til hotellrommet i sentrum av Madrid. Da Bill Browder åpnet døren, sto hotellsjefen og to politimenn der.

– Herr Browder, du er arrestert, sa politimennene.

Den amerikanskfødte briten spurte hvorfor, men politimennene snakket så dårlig engelsk at de kun klarte å si «Interpol, Russland».

Det er slik Browder forteller om opplevelsen til tidsskriftet The Rolling Stone. Det var sjette gangen på fem år at Browder ble arrestert fordi Russland har utstedt en internasjonal arrestordre på ham – en såkalt rødflagging – til tross for at den internasjonale politiorganisasjonen Interpol tidligere har fastslått at russisk politi har gjort dette av politiske grunner.

Forretningsmannen Bill Browder har ledet en kampanje for å få vestlige land til å vedta sanksjoner mot russere som begår menneskerettighetsbrudd.

Misbruker systemet

EU, Europarådet og menneskerettighetsorganisasjoner hevder at autoritære land som Russland, Kina, Tyrkia, Aserbajdsjan og en rekke andre stater bruker Interpol-systemet i økende grad for å slå kloa i regimekritikere som har fått asyl i utlandet.

Bare ved å trykke på en knapp blir arrestordren spredt til alle medlemslandene, og personen blir rødflagget når vedkommende krysser en grense.

Personer som er blitt urettmessig ettersøkt på denne måten, har måttet kjempe i mange måneder for å unngå å bli utlevert til hjemlandet. Mange er blitt utlevert.

Ikke lov

Interpol forbyr de 192 medlemslandene å utstede arrestordre av politiske grunner. Likevel mener ekspertene at arrestordre-instituttet misbrukes i økende grad.

– Interpol brukes mer og mer som en legitim måte å bekjempe kriminalitet, men samtidig blir det stadig oftere misbrukt som et politisk virkemiddel, fremholder advokaten og Interpol-eksperten Michelle Estlund overfor avisen The Times.

Hun mener at Interpol må ta kraftige grep.

Flere politikere har tatt til orde for at land som misbruker ordningen, må kastes ut av organisasjonen. Utfordringen er at det trolig ville bety at disse landene blir fristeder for skurker.

Gjennomgår 40.000 saker

Europarådets parlamentarikerforsamling laget i fjor en rapport med kraftig kritikk av autoritære staters misbruk av Interpol, og EU-kommisjonen hadde i november i fjor et møte med Interpol for å forsøke å gjøre noe.

Resultatet er at Interpol nå gjennomgår 40.000 arrestordrer for å sjekke om det ligger politiske motiver bak. Det kommer frem i et hemmeligstemplet notat som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Torturert til døde

Varsleren og advokaten Sergej Magnitskij avslørte at en gruppe embetsmenn hadde svindlet den russiske staten for rundt to milliarder kroner. Han ble arrestert. Etter 11 måneder med tortur døde han i fengselet i 2009.

Magnitskij jobbet for Browder, som hadde stor suksess som forretningsmann i Russland etter Sovjetunionens fall. I 2005 ble han nektet innreise til Russland på grunn av “rikets sikkerhet”, og i 2013 dømte en russisk domstol Browder in absentia til ni års fengsel for svindel og skatteunndragelse.

Browder har ledet en internasjonal kampanje for å straffe dem som sto bak drapet på Magnitskij, noe som har ført til den såkalte Magnitskij-loven i USA.

Den gjør det mulig å innføre økonomiske sanksjoner mot personer som står bak menneskerettighetsbrudd. Så langt er 49 russere blitt rammet av slike sanksjoner. Canada og Storbritannia har innført en tilsvarende lov.

Forretningsmannen Bill Browder etter at han ble sluppet fri av spansk politi onsdag forrige uke.

Fengslet i Spania

Forrige uke var Browder i Spania for å møte statsadvokaten José Grinda som leder store etterforskninger for å avdekke russisk korrupsjon og organisert kriminalitet.

Etter at forretningsmannen ble arrestert, la han ut flere meldinger om det på Twitter. Det førte til så kraftige reaksjoner at Browder ble sluppet fri igjen etter noen få timer.