Harvey Weinstein siktet for voldtekt og seksuelt misbruk. Løslates mot en kausjon på 1 million dollar.

Hollywood-mogulen Harvey Weinstein brukte sin posisjon, penger og makt til å lure unge kvinner inn i situasjoner hvor han kunne misbruke dem, sa aktor under rettsmøtet fredag.

Her Harvey Weinstein på vei til det første politidistriktet på Manhattan i New York fredag morgen amerikansk tid.

Fredag ble Hollywood-mogulen Harvey Weinstin pågrepet og siktet for voldtekt, kriminell seksuell handling, seksuelt misbruk og seksuell trakassering overfor to kvinner. Hendelsene fant sted i 2004 og 2013.

Under rettsmøtet fredag ble Weinstein beskrevet som en mann som brukte sin makt til å misbruke kvinner. Noe som fikk Hollywood-produsenten til å rykke til, viser TV-bilder fra rettsmøtet.

– Siktelsen er et resultat av måneder med etterforskning og grundig analyse av bevisene og loven, sa aktor Joan Illuzzi-Orban under rettsmøtet fredag.

– Den siktede brukte sin posisjon, penger og makt til å lure unge kvinner inn i situasjoner hvor han kunne misbruke dem seksuelt, sa Illuzzi-Orban.

Siktelsene kommer syv måneder etter anklagene ble rettet mot filmprodusenten. Anklager som har ødelagt Weinsteins karrière og ga liv til #metoo-bevegelsen, som har bidratt til avsløring av trakassering og overgrep i en lang rekke land.

Harvey Weinstein ble fredag siktet for voldtekt og seksuelt misbruk. Her er han avbildet på vei ut fra politistasjonen i New York.

«Ikke skyldig»

Rundt 7.30 fredag morgen lokal tid troppet filmprodusenten Harvey Weinstein opp i en svart SUV ved en politistasjon på Manhattan i New York.

Da Weinstein forlot politistasjonen på Manhattan var det i håndjern. Han ble så fraktet til en domstol. Der ble Hollywood-mogulen siktet for flere seksualforbrytelser.

Hollywood-produsentens forsvarer sier at Weinstein kommer til å erklære seg ikke skyldig, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Vi vil handle raskt for å få denne siktelsen avvist. Vi mener at de er helt feil og at de ikke støttes av bevisene som foreligger, sa Weinsteins advokat Benjamin Brafman utenfor rettslokalet.

Løslates mot kausjon

Under rettsmøtet ble det avtalt at Weinstein løslates mot en kausjon på 1 million dollar, og under forutsetning av at han vil gå med elektronisk fotlenke og at han ikke reiser utenfor delstatene New York og Connecticut.

Han ble også ilagt besøks- og kontaktforbud overfor ofrene.

Han tok ikke stilling til skyldspørsmålet, noe som er vanlig på dette stadiet i kriminalsaker i New York.

Etter rettsmøtet forlot Weinstein bygningen gjennom en bakdør.

Harvey Weinstin sammen med sin advokat Benjamin Brafman.

Flere søksmål

En rekke medier skrev torsdag at politiet i New York fredag vil pågripe og sikte Weinstein i forbindelse med anklager om seksuelt overgrep.

Ifølge politikilder AP har snakket med, er siktelsen om kriminell seksuell handling relatert til utsagn fra Lucia Evans om at Weinstein tvang henne til å utføre oralsex på ham på hans kontor i 2004.

Den tidligere skuespilleren var en av de første som sto frem med beskyldninger mot filmprodusenten i fjor høst. Evans bekrefter overfor The New Yorker at hun politianmelder Weinstein.

Voldtektssiktelsen dreier seg om en hendelse i 2013, og omfatter et annet offer som hittil ikke har stått frem offentlig, ifølge APs kilder.

Samtidig står Weinstein også overfor en rekke private søksmål.

Nekter for sex uten samtykke

Weinstein har selv gjentatte ganger nektet for å ha hatt sex med noen uten deres samtykke.

Det ble klart allerede torsdag at den tidligere mektige Hollywood-produsenten, er under etterforskning for en rekke seksuelle overgrep, ville melde seg for politiet fredag.

Skuespiller Rose McGowan var en av de første som sto fram med anklager mot Weinstein i fjor høst. Hun hevder at Weinstein voldtok henne for 20 år siden.

Torsdag kveld, etter at nyheten om at Weinstein ville melde seg for politiet hadde blitt kjent, sa hun til AP at hun ikke tør å glede seg helt enda.

– Rettssystemet er veldig flyktig. Jeg håper at det fungerer i dette tilfellet, for alt er sant. Ikke noe av det skjedde med samtykke, sa McGowan.