Verden

Trump stoppet rosende omtale av McCain

Staben i Det hvite hus ville sende ut en uttalelse som roset senator John McCain, men Trump sa nei, melder The Washington Post.

John McCain døde i helgen. Foto: Carolyn Kaster / AP

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Da senator og tidligere presidentkandidat John McCain døde i helgen, hadde staben i Det hvite hus allerede klar uttalelsen. Der ble McCains liv og innsats for USA hyllet, og han ble beskrevet som en helt. Men ifølge The Washington Post sa Trump nei. Avisen har sine opplysninger fra tidligere og nåværende rådgivere i Det hvite hus.

Tvitret i stedet

Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders og stabssjef John Kelly var ifølge avisen blant rådgiverne som ville sende ut uttalelsen om McCain. Trump avviste dette og ville heller legge ut en Twittermelding. Sanders vil ikke kommentere opplysningene.

I meldingen nevnte Trump ikke den avdøde senatoren, men kondolerte familiens hans.

My deepest sympathies and respect go out to the family of Senator John McCain. Our hearts and prayers are with you!

– Det er avskyelig. På et tidspunkt som dette ville man vente mer av en amerikansk president når en ekte amerikansk helt har gått bort, sier Mark Corallo til avisen. Den republikanske strategen var tidligere talsmann for Trumps juridiske team.

Begraves søndag

De lunkne ordene fra Det hvite hus vekker oppmerksomhet fordi rosen av McCain kommer fra så godt som alle andre hold, fra venstreradikale kandidater helt opp til Trumps egen visepresident Mike Pence.

McCain skal søndag begraves ved krigsskolen i Annapolis i Maryland like utenfor Washington DC. Ekspresidentene Barack Obama og George W. Bush er bedt om å tale, men McCain ønsket at Trump ikke skulle komme i begravelsen.

– Alle, inkludert ham selv, har det bedre med at han ikke er der. Det er slående i seg selv med tanke på at han er USAs president og at det dreier seg om en respektert sittende senator, sier Bill Kristol, en konservativ redaktør og kommentator, til The New York Times.

Macron hyller McCain

Den tidligere republikanske politikeren og programleder på NSNBC, Joe Scarborough, videreformidlet en twitter-melding fra Frankrikes president Emmanuel Macron:

«John McCain var virkelig en amerikansk helt. Han viet hele livet til landet sitt. Hans stemme vil bli savnet.», skrev Macron.

Scarborough kommenterte:

«Frankrikes president får nok en gang Trump til å se svak og sutrete ut».

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. John McCain
  3. Det hvite hus