Canada og USA har startet handelssamtaler

Canada og USA innledet tirsdag forhandlinger som vil vise om Canada slutter seg til en revidert NAFTA-avtale som USA og Mexico allerede er enige om.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland holdt mandag en tale i Berlin. Samme dag fikk hun beskjed om å reise til Washington for å forhandle.
  • og NTB

– Vi er oppmuntret av framgangen som USA og Mexico har gjort, spesielt når det gjelder biler og arbeid. Jeg ser fram til samtalen, sa Canadas utenriksminister Chrystia Freeland før hun skulle møte de amerikanske forhandlerne.

Canadas statsminister Justin Trudeau lovet like før at han kun vil signere en handelsavtale som gagner Canada.

– Vi vil engasjere oss på en positiv måte og ser fram til at vi til slutt signerer en avtale såfremt den er bra for Canada og bra for Canadas middelklasse, sa Trudeau.

Det er USAs president Donald Trump som har ønsket å forhandle fram en revidert handelsavtale med Canada og Mexico ettersom han mener at frihandelsavtalen NAFTA ikke tok godt nok vare på amerikanske interesser.

Mexico og USA enige

De siste dagene har kun Mexico deltatt i forhandlingene med USA, mens Canada ble utelatt. Etter at USA og Mexico ble enige om en foreløpig avtale mandag, ble også Canada invitert inn.

Freeland måtte avbryte en reise i Europa da det plutselig ble klart at Canada var ønsket ved forhandlingsbordet.

Trump-administrasjonen har sagt at den håper å inkludere Canada i avtalen, men hvis de to landene ikke blir enige, er USA villig til å fortsette uten nabolandet i nord. I så fall vil det bli innført toll på canadisk bilimport, ifølge Trump. Det er imidlertid uklart hvordan næringslivet og kongresspolitikere vil reagere på det.

Mexico og USA har satt frist til fredag for å bli enig med Canada.